Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Belgische triomf op European Architecture Awards

Untitled Document
 •   

  Belgische triomf op European Architecture Awards • 23/05/2017
  Op 18 mei werden tijdens de vastgoedbeurs Realty in Brussel de winnaars bekend gemaakt van de eerste editie van de European Architecture Awards, de bekroning voor de meest “buitengewone” architecturale nieuwbouwprojecten van Europa. Onder de laureaten vinden we vier Belgische architecten(bureaus): JDS Architects, Philippe SAMYN and PARTNERS, Coussée & Goris architecten en Veelaert Architecten.

  De awards prijzen internationale bouwprojecten in de meest uiteenlopende maatschappelijke sectoren, gaande van commercieel vastgoed over logistiek vastgoed tot stadsontwikkelingen, residentieel vastgoed en zorgvastgoed. Architecten uit heel Europa konden de voorbije maanden hun meest in het oog springende projecten indienen, en dat deden ze ook massaal.

  Zo waren er in totaal 327 inzendingen - uit 32 verschillende landen - waaruit uiteindelijk 24 projecten genomineerd werden. Het was een vakjury van Europese architecten en experten die deze middag de zes winnende projecten bekend maakte, gevolgd door nog eens twee “special prizes” voor duurzaamheid.

  De Belgen

  Wat op z’n minst kan gezegd worden over de Belgen, is dat ze vrij massaal in de prijzen vielen. Zo won het Brusselse JDS Architects in de categorie ‘Urban Development’ met een ontwerp voor een nieuwe publieke badplaats in Denemarken, genaamd Faaborg Harbour Bath (foto hieronder links). Dichter bij huis was het TV COUSSEE & GORIS architecten uit Gent, die in samenwerking met het Spaanse RCR Arquitectes op de eerste plaats belandde in de categorie ‘Industry’ (foto hieronder rechts). Het ging om een ontwerp voor Crematorium Hofheide in Holsbeek. De derde Belg die met een award aan de haal ging, was Philippe Samyn and Partners in de categorie ‘City Housing Development’, en dat voor de renovatie van 150 sociale woningen in Brussel (grote foto).

  Gingen verder nog met de prijzen lopen: het Griekse Georges Batzios Architects voor het ontwerp van een “Tea House” genaamd To Tsai, de Deense architecten van C.F. Møller Architects met een kantorencomplex “Bestseller”, en het Duitse Huber Staudt Architekten voor het ontwerp van het Psychiatric Center Friedrichshafen.

  Professionaliteit

  Dat er tussen de 327 inzendingen uiteindelijk vier Belgische winnaars uit de bus kwamen, mag uitzonderlijk genoemd worden. Volgens de organisatie wijst het op de professionaliteit van de sector en het opleidingsniveau in ons land.

  “België is er soms te bescheiden in, maar we hebben heel wat architecturaal talent in huis. En dat ondanks het feit dat het voor onze architecten niet altijd makkelijk is om hun visionaire ideeën gerealiseerd te krijgen. Architecten worden bij elk project onderworpen aan almaar strengere regelgeving, en zeker de laatste jaren zijn de voorschriften er in aantal niet op verminderd. Dat we dan toch nog zo kunnen scoren, toont op z’n minst dat onze Belgische architecten de lat hoog leggen.”

  Jacques Allard, Archi-Europe

  Special prizes

  Naast de zes hoofdprijzen werden er ook twee “special prizes” uitgereikt: één voor het meest duurzame en innovatie project en één voor het meest duurzame “mixed use” project.

  In die eerste categorie was het het Italiaanse bureau “Labics” dat de prijs wegkaapte met het project City of the Sun, een stadsvernieuwingscomplex waar wonen, werken en winkelen elkaar kruisen. In de tweede categorie “mixed use” was het opnieuw een Belg die de prijs in ontvangst mocht nemen. Veelaert Architecten uit Antwerpen won met het project Annonciaden, een site met assistentiewoningen, een kinderdagverblijf, handel en kantoren (foto rechts).  Website: www.europeanarchitectureawards.eu

  Bron en foto's: archi-europe

  Untitled Document