Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Nieuwe woonbeleid is nog te weinig praktisch uitvoerbaar

Untitled Document
 •   

  Nieuwe woonbeleid is nog te weinig praktisch uitvoerbaar • 22/05/2017
  Zo goed als iedereen is het er over eens: we moeten met z’n allen compacter, meer in de hoogte en dichter bij elkaar gaan wonen. Mooi in theorie, maar niet zo evident in de praktijk, zo blijkt nu. Meer dan de helft van de Belgische vastgoedontwikkelaars ziet vandaag een pak terughoudendheid bij steden en gemeenten als ze “ambitieuze” plannen op tafel leggen die in de richting van het nieuwe woonbeleid gaan. Dat blijkt uit een ruime bevraging van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die gelanceerd werd naar aanleiding van vastgoedbeurs Realty.

  De Vlaamse en Brusselse bouwmeesters hebben, samen met heel wat andere experten, al enige tijd maar één devies: compacter, hoger en meer gecentraliseerd. De vastgoedsector schaart zich als een blok achter die visie op het woonbeleid. Maar hoever staan we in de werkelijkheid? Om die vraag te beantwoorden, organiseerde UPSI-BVS een grootschalige bevraging bij de meer dan 150 vastgoedontwikkelaars, -investeerders en -verkavelaars die ze vertegenwoordigt.

  Weinig steun

  Compacter bouwen dan wat men decennialang gewoon was? Uit de bevraging blijkt dat bijna zes op de tien (58%) vastgoedspelers hier weinig of geen steun voor vindt bij de lokale overheden. Voor hoogbouw is het verzet nog groter. Concreet zien zeven op de tien (74%) ontwikkelaars weinig bereidheid bij de gemeenten als men een plan op tafel legt waarbij men iets hoger wil gaan dan tot nu toe het geval was. Daarnaast blijven ook ambitieuze, grootschalige projecten een probleem: bijna 1 op de 3 (30%) ontwikkelaars stoot hierbij regelmatig op verzet van de lokale overheden.

  Barrières

  Visie is er bij heel wat gemeentebesturen nochtans genoeg, zo meent de vastgoedsector. Alleen strookt die vaak nog niet helemaal met die van de bouwmeesters of andere experten. Zo’n 81 procent van de vastgoedontwikkelaars stelt zo in de praktijk vast dat de meeste steden en gemeenten effectief een duidelijk beeld hebben over welke wijken moeten aangepakt worden. 72 procent blijkt eveneens een zicht te hebben op wat en hoe er precies gebouwd moet worden.

  Traag vergunningenbeleid

  Doorn in het oog is vooral het tempo en de manier waarop stedenbouwkundige vergunningen verstrekt worden. 63 procent van de ontwikkelaars in Wallonië ziet op dat vlak een probleem. In Brussel is ruim 62 procent die mening toebedeelt. In Vlaanderen krijgt nog 30 procent ermee af te rekenen.

  Bron: Bereal

  Untitled Document