Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Na Zonneplan en Windplan heeft Tommelein nu ook een Warmteplan

Untitled Document
 •   

  Na Zonneplan en Windplan heeft Tommelein nu ook een Warmteplan • 09/06/2017
  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft een plan klaar om de productie van energie uit warmte verder te stimuleren. Tegen 2020 wil hij dat 50.000 gezinnen (bijna dubbel zoveel als nu) aangesloten zijn op een warmtenet. Hij wil ook dat er jaarlijks duizenden extra warmtepompen en zonneboilers geplaatst worden.

  De Vlaamse regering distantieerde zich vrijdag unisono van de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de VS uit het internationale klimaatakkoord van Parijs te trekken. Vlaanderen blijft werken aan de omslag van fossiele brandstoffen naar groene energie. Na plannen om meer energie te halen uit zon en wind, keurde de Vlaamse regering vrijdag nu ook een plan goed om de productie van groene energie uit warmte en de recuperatie van restwarmte verder te stimuleren.

  Tegen 2020 wil Vlaanderen 9.197 GWh groene warmte-energie produceren. Dat kan onder meer via warmtenetten, een concept waarbij restwarmte, bijvoorbeeld van een fabriek, of aardwarmte van diep onder de grond, gebruikt wordt voor de centrale opwarming van water, dat via leidingen tot in woningen en bedrijven in de buurt word gebracht voor verwarming en sanitair.

  Warmtenetten worden nu al aangelegd in nieuwe woonwijken, maar kunnen volgens Tommelein ook voor bestaande gebouwen. Daarvoor komt er een handleiding om de overstap te maken en een "warmtetoets" om de meest geschikte technologie te helpen kiezen. Gemeenten zullen een beroep kunnen doen op een "warmte-ambassadeur".

  Bij nieuwbouw wordt er vandaag in 12% van de huizen een zonneboiler en in ongeveer 20% een warmtepomp geplaatst. Tommelein wil er tegen 2020 jaarlijks gemiddeld 9.500 zonneboilers bij. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar. Hij wil ook dat er elk jaar 6.400 warmtepompen extra worden geplaatst. Warmtepompen zijn nu nog duur in verbruik door hoge kosten in de stroomfactuur, maar Tommelein wil laten bekijken hoe een nieuwe tariefstructuur de keuze voor een warmtepomp kan stimuleren.

  Bron: Belga
  Untitled Document