bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

AZ Zeno (Aaprog - Boeckx – B2Ai) pakt award op World Architecture Festival

Het nieuwe zorgcentrum AZ Zeno is een ontwerp van de tijdelijke vereniging Aaprog - Boeckx – B2Ai en omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. AZ Zeno won de WAF-award in de categorie ‘Completed Buildings – Health’.

© AAPROG-BOECKX.-B2AI | Michel Van der BekenHet nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos.

Het ontwerp is een treffend voorbeeld van 'levende architectuur': duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking.

DDS+ was genomineerd met het Brusselse woonproject Îlot Sacré in de categorie ‘Housing – small scale’, maar daar schoot Allford Hall Monaghan Morris de hoofdvogel af met een project in Weston Street, Londen.

Het World Architecture Festival vond dit jaar plaats in Amsterdam (28-30 november).

Ontdek de winnaars >>>

Bron: architectura

03 december 2018