bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Brusselse regering start online enquête over toekomst van Noordwijk

De Noordwijk, met al haar hoge kantoorgebouwen en weinig gezellige openbare ruimte, omvormen tot een nieuwe toekomstgerichte stadswijk. Dat is de ambitie van de huidige Brusselse regering.

Om die ambitie te verwezenlijken werd een stuurgroep opgericht, onder leiding van Brusselse minister-president Rudi Vervoort en Brusselse staatssecretaris van stedenbouw Pascal Smet. Hun eerste wapenfeit is een online bevraging over hoe de Noordwijk 2.0 er moet uitzien.

Het gebied rond het station Brussel-Noord is een van de meest toegankelijke gebieden van België, maar tegelijkertijd is de buurt weinig uitnodigend door de aanwezigheid van bijna uitsluitend kantoorgebouwen.

In totaal gaat het om een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte, voor 30.000 mensen die in de kantoren komen werken, of 5.000 Brusselaars die in de Noordwijk wonen. Een groot onevenwicht waar de Brusselse regering en de nieuwe stuurgroep iets aan willen doen.

De eerste stap is een openbare raadpleging. Nog tot 7 december worden wijkbewoners, gebruikers, handelaars en voorbijgangers uitgenodigd om via een online enquête op www.perspective.brussels hun mening te geven over de toekomstige inrichting van de buurt.

"De dynamiek, de partners en de politieke wil zijn er nu om van de Noordwijk een symbool te maken van de nieuwe weg die Brussel wil inslaan: een levende en bloeiende metropool met een menselijke dimensie", vertellen minister-president Vervoort en staatssecretaris Pascal Smet.

Het kenniscentrum voor territoriale ontwikkelingsstrategie perspective.brussels haalde voor de openbare raadpleging inspiratie uit een participatieve workshop die het eerder organiseerde met de verenigingen die aanwezig zijn in de Noordwijk.

Bron: Belga
 

03 november 2020