bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Hoogste studententoren van Vlaanderen geopend in Gent

In Gent heeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele 20 september de hoogste studententoren van Vlaanderen geopend. Het gebouw werd ontworpen door de Gentse ontwerpgroep Archipl architecten. 311 studenten nemen er hun intrek.

Met zijn 60 meter hoogte behoort het gebouw, naar het ontwerp van het Gentse Archipl architecten, meteen tot een van de hoogste gebouwen van de stad. De toren is een initiatief van Upgrade Estate. De naam 'Bro Upkot' verwijst enerzijds naar de studententaal 'Broer', maar ook naar 'Broeder', omdat de toren gebouwd werd op de terreinen van de Broeders van Liefde.

De bouw begon amper een jaar en negen maand geleden. Daarom kreeg de toren ook wel de bijnaam 'Shangai-toren' omdat de werken zo snel verliepen. In de toren vinden 311 studenten onderdak waar ze onder meer ook kunnen genieten van een fitnessruimte, een studiezaal en een speelruimte voor computergames. Alle kamers zijn inmiddels verhuurd. De Arteveldehogeschool huurt een groot deel van de kamers.

Schepen Tine Heyse is tevreden met de toren. "In Gent vinden jaarlijks 80.000 studenten een onderdak. Die worden vaak ondergebracht in bestaande huizen, maar hierdoor ontstaat een probleem in huisvesting. Ik ben daarom blij met deze toren waar meer dan 300 studenten een plek vinden. Hiermee wordt een deel van de puzzel rond huisvesting in Gent opgelost."

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele kwam de hoogste studententoren van Vlaanderen officieel openen en overhandigde de eerste student de sleutelbadge. Hij roemde het project vooral om zijn duurzaamheid. Zo draait de toren voor 100 procent op groene energie, wordt het douchewater gerecupereerd om de toiletten te spoelen en lopen er echte kippen rond om het afval om te zetten in verse eitjes.

Bron: Belga

Foto: Bro Upkot

21 september 2020