bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Renovatie Maritiem Station zet eerste stap naar "overdekte stad" op Thurn & Taxis

Het Maritiem Station op de site van Thurn & Taxis heeft een eerste stap gezet naar de overdekte stad die het tegen eind 2020 moet zijn. Eigenaar Extensa, archtitectenbureau Neutelings Riedijk Architecten en de eerste huurder, adviesbureau Accenture, stelden er de eerste afgewerkte kantoorruimtes voor.

Maritiem Station simulatiebeeld

Het voormalige goederenstation Maritiem Station ('Gare Maritime') op de site van Thurn & Taxis in Brussel ontpopt zich geleidelijk tot een nieuwe overdekte wijk met een gemengd stedelijk programma van werken, winkelen en ontspannen onder leiding van projectontwikkelaar Extensa. Architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten ontwierp iconische houten inbouwvolumes met een totaaloppervlakte van 45.000m2. Met de intrek van consultancy groep Accenture verwelkomt het project haar eerste bewoners. Een belangrijke mijlpaal, want eind 2020 zal dit duurzame project klaar zijn en bruisen van bedrijvigheid.

Onder haar uitzonderlijke afmetingen (280m lang, 140m breed en 24m hoog) en met een structuur die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, werden in het Maritiem Station tot het begin van de jaren '80 goederen aan en af gevoerd per trein, vrachtwagen en boot.

Onder impuls van projectontwikkelaar Extensa transformeert dit immense gebouw in een nieuwe overdekte wijk waar het aangenaam werken, wandelen, winkelen, eten en beleven is. Met de renovatie van de indrukwekkende hal en de toevoeging van 12 nieuwbouwvolumes volledig opgetrokken in hout is het Maritiem Station klaar voor de toekomst. De aangename werkplekken, veelal onder de oude dakkappen, en de mooie retailruimtes liggen aan de grote centrale hal. De mooie open ruimte, geflankeerd door groenzones, zal flexibel ingezet worden voor grote publieke evenementen en een Foodhall die voorzien is voor eind 2020.

Op 14 november verwelkomde het gebouw de meer dan 1500 werknemers van de consultancy groep Accenture als eerste bewoners. “Van een multimodaal distributieplatform van goederen evolueert Tour & Taxis naar een multimodaal distributieplatform van ideeën. Het Maritiem Station wordt een 3.0-versie van de loftkantoren die we realiseerden in het Koninklijk Pakhuis.”, aldus Kris Verhellen, Chief Executive Officer van Extensa.

Bijzonder vooruitstrevend

Niet enkel de unieke architectuur maakt dit project exemplarisch, ook op vlak van duurzaamheid is het Maritiem Station een referentie. Het is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. De meeste historische elementen zijn gerenoveerd of worden hergebruikt en de nieuwbouwblokken worden volledig uit hout opgetrokken.

In het Maritiem Station worden geen fossiele brandstoffen aangewend, en meer 17.000 m2 zonnepanelen zorgen voor de opwekking van elektrische energie. De technieken en technologieën aangewend in het project zijn vooruitstrevend en innovatief, bijvoorbeeld de dynamische Halio beglazing.

Ontwikkeling Tour & Taxis

Met het nieuw en unieke project van het Maritiem Station wordt een nieuwe wijk gecreëerd met de ambitie om een toeristische trekker te worden dankzij de geschiedenis, de architectuur en de diverse activiteiten.

Thurn & Taxis zal zo nog meer een mix brengen van gevarieerde huisvesting voor alle generaties, publieke voorzieningen, inspirerende werkplekken, winkels en ontspanning. Het park van 9ha is dan weer een mooie toevoeging aan de toekomstige groene promenadegordel van Laken tot het stadscentrum. De site wil een pionier zijn op het vlak van duurzame energie en mobiliteit. Naast de renovatie van het historische erfgoed en het ontwikkelen van passieve kantoorgebouwen, wordt ook ingezet op het verbeteren van de omgeving door onder andere buurtinitiatieven en circulaire economie projecten.

Bron: Accenture/Extensa

Foto: Extensa

20 november 2019