bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie wordt verlengd en verhoogd

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie wordt verlengd tot eind 2021. Tegelijk stijgt het premiebedrag van 7.500 naar 10.000 euro. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag 30 oktober beslist, meldt minister van Energie Zuhal Demir.

De federale regering wil de btw op sloop en heropbouw verlagen naar 6 procent. De Vlaamse regering kreeg echter indicaties dat dat nog niet vanaf begin 2021 zal gebeuren. Daarom wordt de Vlaamse premie verlengd. Als de btw-verlaging wordt ingevoerd, wordt de premie stopgezet.

Met de verhoging wil Demir renoveerders een duw in de rug geven, maar ook de bouwsector, die zware hinder ondervindt van de coronacrisis, steunen. Er wordt een budget van 26 miljoen euro voorzien voor 2021.

Sinds de start werden er al 2.625 sloop- en heropbouwpremies aangevraagd voor een budget van 19,69 miljoen euro. Hiervan werden al ruim 1.600 dossiers goedgekeurd voor in totaal 12 miljoen euro.

Tegelijk werden vrijdag nog een reeks andere energiemaatregelen goedgekeurd. Zo heeft iedereen die een oude woning binnen de vijf jaar sterk energetisch opwaardeert vanaf volgend jaar recht op een renteloze lening tot 60.000 euro.

Vanaf 2021 heeft iedereen die een energetisch minderwaardige woning renoveert ook recht op een bijkomende energielabelpremie van 2.500 tot 5.000 euro en de premies voor buitengevelisolatie en hoogrendementsglas worden vanaf 2021 verdubbeld.

Wie asbest uit zijn dak of buitenmuur verwijdert en vervolgens grondig isoleert, heeft naast een isolatiepremie vanaf volgend jaar ook recht op een extra asbestpremie.

De bestaande energielening aan 1 procent voor verenigingen wordt verlengd tot eind 2021 en verlaagd tot 0 procent.

Bron: Belga
 

02 november 2020