bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Winnaar EU Mies Award 2019: Transformatie Grand Parc Bordeaux

Bij de persconferentie vandaag in BOZAR, Brussel hebben de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe de winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur – Mies van der Rohe Award 2019 aangekondigd.

De prijswinnaar van 2019 is de verbouwing van 530 woningen Grand Parc Bordeaux (Frankrijk) van Lacaton & Vassal-architectes, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture. De klant is AQUITANIS, het openbare huisvestingsbureau van Bordeaux Métropole. Het project bestaat uit een vernieuwende renovatie van drie grote appartementsgebouwen in Bordeaux, die alle woningen nieuwe ruimte- en woonkwaliteiten verstrekt, door heel precies te bestuderen welke bestaande eigenschappen behouden moeten blijven en welke eigenschappen er ontbreken en aangevuld moeten worden. De verbouwing van elke woning kostte € 50.000 (exclusief btw) en heeft de huur van de voormalige bewoners, die tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon in hun appartementen konden blijven wonen, niet verhoogd.

De Prijs voor opkomend architect 2019 is toegekend aan de uit Toulouse afkomstige studio BAST voor de kantine van de school in Montbrun-Bocage, Haute-Garonne, vlakbij de Franse Pyreneeën. De klant is de gemeente MontbrunBocage. De kantine is het uitbouwsel van de bestaande school voor 61 leerlingen die de binnenplaats fysiek maar niet visueel omheind.

Twee Belgische projecten in finale

De twee beloonde projecten zijn gekozen uit een lijst met 383 projecten in 38 Europese landen. Er werden door de jury vijf finalisten geselecteerd en bezocht: Terrassenhaus Berlin / Lobe Block; Auditorium en Congrescentrum Plasencia; PC CARITAS in Melle; het Skanderbegplein in Tirana en de flats in Bordeaux, in gezelschap van de ontwerpers van de projecten, de klanten of projectontwikkelaars en de gebruikers.

De jury bezocht zes architectonische projecten die vandaag de nieuwe agenda voor architectuur vertegenwoordigen. We komen uit een lange periode van onzekerheid die zich nu transformeert in optimisme en generositeit, en dat wekt een houding op die risico's omarmt, zowel van de kant van de opdrachtgevers als van de architecten. De finalisten leverden buitengewone en aantrekkelijke gebouwen en ruimtes in complexe omstandigheden, waardoor de keuze van de jury zeer moeilijk was. Na een vijf uur durend, uiterst opbouwend debat werd het besluit democratisch genomen. Daarbij was de jury er, na een bezoek aan alle projecten, van overtuigd dat ze allemaal waardige winnaars zouden zijn geweest.

De jury over de winnaar

De jury waardeerde dat het project de bestaande Europese woningvoorraad uit de naoorlogse periode uitdaagt, met minimale middelen om een maximaal effect te bereiken. In plaats van te slopen, wat het gebruik van een belangrijke hoeveelheid energie met zich meebrengt, begreep de klant in dit geval wat de voordelen van het verbouwen van de bestaande drie gebouwen was. Dit heeft het leven van mensen ten goede veranderd, zonder hun vorige levens te onderschatten. Zo werd de nieuwe ruimte gevuld met poëzie. Deze functioneert namelijk op basis van het principe dat mensen de ruimte begrijpen en deze dus op zeer verschillende manieren gebruiken. Op een moment dat opdrachten voor nieuwe sociale flats om de vermindering van de oppervlakte van de flats vragen, wordt hier het volume juist vergroot, waardoor zowel de afzonderlijke personen als het collectief in zijn geheel een meerwaarde krijgen. Het geheel wordt een optimistische kans voor sociale woningbouw en moderniteit, het is royaal en verandert eveneens de architectuur en de mogelijkheden van de architectuur. De architecten tonen een zeer hoge erkenning van wie – een mix van bewoners – en waarmee – de resultaten van eerder onderzoek naar verbouwing – ze werken. Dit resulteert in een verfijnde manier van werken met mensen, ruimte en materialen, hoewel de verbetering van het collectief beter had kunnen zijn als de mogelijkheden in de relatie met de straat anders waren geweest.

Twee jaar geleden won de DeFlat Kleiburg in Amsterdam door NL Architects en XVW Architectuur de EU Mies Award 2017. 

De winnaars zullen gelauwerd worden op de EU Mies Award Day op 7 mei a.s. in Barcelona.

Tentoonstelling

De tentoonstelling “EU Mies Award 2019 exhibition” gaat op tournee door Europa en gaat op 13 september van start in BOZAR (Brussel). Van daaruit gaat deze in 2019 en 2020 verder naar andere steden.

Bron: Bozar

10 april 2019