bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Winnaars MIPIM-awards 2020 zijn bekend

Op 15 september werden de prestigieuze MIPIM-awards uitgereikt. Traditioneel worden deze vastgoedprijzen uitgereikt tijdens de gelijknamige vastgoedbeurs in Cannes, maar omwille van het coronavirus vond de 30ste editie van de prijsuitreiking uitzonderlijk plaats tijdens de Paris Real Estate Week. In tegenstelling tot de voorbije edities, wist geen enkele van de genomineerde Belgische architecten een award te verzilveren. Er ging wel een award naar een project van de Belgische vastgoedontwikkelaar Immobel.

Winnaars van de avond waren onder meer TPO Pride voor het Irina Viner-Usmanova Rhythmic Gymnastics Palace in Moskou (Best Cultural and Sports Infrastructure); C.F. Møller Architects voor het Biomedicum in Stockholm (Best Healthcare Development); GKC Architectes voor de Campus Simons in Quebec (Best Industrial & Logistics Development); Ferrier Marchetti Studio voor het Grand Central Saint Lazare in Parijs (Best Office & Business Development); GRAFT voor Wave waterside living in Berlijn (Best Residential Development).

De ‘Special Jury Award’ ging naar Sumitomo Forestry Co., Ltd. & Nikken Sekkei Ltd. voor het W350 project ‘Changing cities into forests’ in Tokio.

Belgische nominaties

Uit 228 internationale inzendingen werden 45 projecten genomineerd. Met daarbij dus ook vier uit ons land. Het Chirec Delta ziekenhuis van Assar Architects in Brussel was genomineerd in de categorie ‘Best Healthcare Development’. The Cosmopolitan in Brussel van Bogdan & van Broeck maakte kans op een award in de categorie ‘Best Refurbished Building’. Tivoli Green City, een samenwerking van CERAU, Atelier 55, Atlante, YY architecture, Eole, architectesassoc+, époc architecture, BEAI en MSA ook al in Brussel maakte kans in de categorie ‘Best Urban Project’. Het Rode Kruis zorghotel in Zuienkerke van POLO Architects was genomineerd voor een award in de categorie ‘Best Hotel & Tourism Resort’.

Wel triomf voor de Belgische vastgoedontwikkelaar Immobel met de MIPIM-award in de categorie ‘Best Urban Project’ voor het project Granary Island in het Poolse Gdansk.

Vorig jaar leverde geen Belgische overwinnaar op. In 2018 wel, toen vielen twee Belgische projecten in de prijzen. Het Brusselse Îlot Sacré van DDS+ won de MIPIM Award in de categorie ‘Best Redidential Development’. Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects pakte de award in de categorie ‘Best Refurbished Building’. 2017 was dan weer een gloriejaar voor Jaspers-Eyers Architects dat in maar vier categorieën de hoofdvogel afschoot: 'Best Industrial & Logistics Development', 'Best Office & Business Development', 'Best Refurbished Building' en 'Best Urban Regeneration Project'.

Ontdek alle winnaars en finalisten

 

18 september 2020