bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

22 onthardingsprojecten geselecteerd voor 5 miljoen euro aan Vlaamse subsidies

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) maakte vandaag de lijst van 22 onthardingsprojecten bekend die zijn geselecteerd na de tweede Projectoproep voor Proeftuinen Ontharding. De projecten krijgen in totaal ruim 5 miljoen euro. De initiatiefnemers krijgen ook begeleiding bij hun experimenten om beton, asfalt of gebouwen te verwijderen en die ruimte kwalitatief in te richten.

Foto: shutterstock

De 22 projecten werden door een vakjury geselecteerd uit 138 ingediende dossiers. Het gaat vooral om onthardingsinitiatieven die in een reguliere marktwerking niet of niet optimaal uitgevoerd zouden kunnen worden en nu dus wel gerealiseerd kunnen worden met een maximum aan kwaliteit. De opgedane ervaring en inzichten worden meegenomen voor volgende initiatiefne mers, pr ojecten en de uitwerking van een Vlaams programma voor ontharden. "Via onthardingsprojecten zetten we in op het klimaatrobuuster en leefbaarder maken van onze regio en nabije omgeving, en het versterken van de lokale of bovenlokale open ruimte", stelt Van den Heuvel.

Van den Heuvel stelde de laureaten vandaag voor in Vrije Basisschool De Knipoog in Olen, een van de deelnemers van het geselecteerde project Kempense Scholen Ontharden.

  • Nog in de provincie Antwerpen werden Park Piot (Turnhout), Sch2olen (Regionaal Landschap Rivierenland), het Sint-Pietersinstituut (Turnhout) en Senthout (Duffel) geselecteerd.
  • In Limburg gaat het om VIIO Borgloon, Veemarkt (Sint-Truiden), Wijwater (Genk), Koolmijnlaan en Voortplein (Heusden-Zolder) en Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven.
  • De Oost-Vlaamse projecten zijn Weg voor Water (Sint-Niklaas) en Den Bleek (Geraardsbergen).
  • In Vlaams-Brabant krijgen Kapelleweide (Roosdaal), Blanden (Oud-Heverlee) en de schoolinfrastructuur en -omgeving van De Plataan en de Gemeentelijke Technische School (Merchtem) subsidies.
  • West-Vlaanderen tot slot is vertegenwoordigd door Campus Wevelgem, Rollegem (Kortrijk), Athena Campus Drie Hofsteden (Kortrijk), Parking Groeningelaan (Kortrijk), De Brug (Roeselare), Sint-Jozefskerk (Roeselare) en Verduining A. Ruzettelaan (Blankenberge).

Bron: Belga

05 september 2019