bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

BENOveren is verstandig investeren

Een huis is een investering waarvan het rendement dat van een klassiek spaarboekje ruim overstijgt. Natuurlijk is het van cruciaal belang dat je het goed onderhoudt - een huis ‘verslijt’ in een tempo van 1 procent per jaar - en indien nodig renoveert. Nog beter is dat je BENOveert , Beter rENOveert dus.

BENOveren, met energetische ambities die reeds conform de doelstellingen van het Renovatiepact 2050 zijn en ook slim gepland en met deskundig advies van BENOvatievoorlopers: architecten, aannemers, energieadviseurs en producenten van bouwmaterialen. Zo dijk je niet alleen die slijtage in, maar zorg je er tevens voor dat het huis waardevast blijft en over vele jaren nog altijd voldoet aan alle wensen en vereisten op het vlak van comfort, esthetiek en energie.

 

BENOveren maakt een woning waardevast

 

Investeringen in de energetische prestaties zullen de waarde van de woning meer en meer bepalen. Bij een renovatie is het dan ook van cruciaal belang dat niet enkel wordt gedacht aan ‘meer licht en ruimte’, een ergonomische keuken of een mooie badkamer. Een renovatie anno 2018 moet, behalve een esthetische en praktische, ook – en zelfs vooral – een energiezuinige renovatie zijn. Moet de voorgevel worden opgefrist? Voorzie dan meteen buitenisolatie. Wil je van de zolder een hobbyruimte of slaapkamers maken? Steek dan ineens voldoende isolatie in het dak. De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt, en dat voel je meteen aan je energiefactuur. Na enkele jaren heb je de investering terugverdiend.

 

Wie verstandig is, gaat anno 2018 verder dan de wettelijke normen voor energieprestatie en BENOveert zijn woning in plaats van die ‘gewoon’ te renoveren. Een BENOvatie is op lange termijn namelijk de meest budgetvriendelijke renovatie. De energienormen voor woningen worden strenger. Eigenaars die verder gaan dan de huidige normen, krijgen een woning die waardevaster is dan wanneer de woning maar net voldoet aan de eis van vandaag.

 

Een woning met een goede isolatie en ventilatie, een aantrekkelijke buitenkant, en voorzien van hedendaagse technieken, zorgt voor meer comfort, een gezonder binnenklimaat, en veel minder onderhoud. En wie BENOveert in functie van levenslang wonen, kan op latere leeftijd langer comfortabel thuis blijven wonen. BENOveren is tevens goed voor het milieu. Een energie-efficiënte verbouwing in combinatie met hernieuwbare energietoepassingen kan een aanzienlijke impact hebben op de ecologische voetafdruk van de gezinnen in Vlaanderen.

 

BENOveren kan ook in stappen

 

BENOveren hoeft niet duurder te zijn. Soms kan je met enkele eenvoudige ingrepen een goed resultaat bekomen. BENOveren kan daarenboven stapsgewijs, volgens het beschikbare budget. Een slimme chronologie begint meestal met de aanpak van het dak en de gevel. Daarna volgen het schrijnwerk, de vloer en de ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit. Een renovatie van de bouwschil levert niet enkel een energetisch voordeel op, maar kan ook esthetisch een mooie meerwaarde betekenen.

 

Op zoek naar een architect voor je BENOvatie?

 

Consulteer de website van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad www.architect.be.

 

Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten: “Een architect weet waar de struikelpunten bij verbouwings- of renovatiewerken kunnen liggen. Hij kan vooraf eventuele latere problemen zien en oplossen, en hij kan een inschatting geven van de kostprijs daarvan. Een specialist kan ook zeggen of het sop de kolen wel waard is. Verbouwings- of renovatiewerken kunnen soms gewoon zodanig groot zijn, dat het onzinnig is ze ook daadwerkelijk uit te voeren. In bepaalde gevallen is het goedkoper om (een deel van) een woning te slopen en weer op te bouwen.”

 

Laat je tijdig bijstaan door de BENOvatievoorlopers

 

Ieder project is uiteraard anders. En vaak lopen verschillende renovatiestappen door elkaar. Om onnodige kosten en ingrepen te vermijden, raadt de overheid aan om je al in de brainstormfase te laten bijstaan door BENOvatievoorlopers, zeker als het gaat om een stapsgewijze totaalrenovatie. De architecten, aannemers, energieadviseurs en producenten van bouwmaterialen die dat al zijn, staan op www.energiesparen.be/ikBENOveer.

 

Vergeet de BENOvatiepremies en andere ondersteunende maatregelen niet

 

Download de brochure ‘BENOveren: wat, waarom en hoe?’, zoek de BENOvatievoorlopers op , of ga na op welke BENOvatiepremies je een beroep kan doen via www.energiesparen.be/ikBENOveer.

 

Meer info?

 

Wat BENOveren betekent in de praktijk, kom je te weten op www.mijnBENOvatie.be.

 

BENOvatie-inspiratie nodig? Vraag het gratis magazine BENO aan via www.BENOmagazine.be. Of laat je inspireren door projecten van BENOveerders op www.BENOvatieprojecten.be (een initiatief van de Vlaamse Confederatie Bouw) of op www.mijnBENOvatie.be

24 oktober 2018