bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Diamanten editie van Batibouw staat voor de deur

Leven is bouwen – zo luidt de nieuwe slogan voor Batibouw 2019. Bezoekers kunnen op Batibouw terecht voor hun bouwproject, dat met hen evolueert doorheen het leven. Ze weten dat een bezoek aan Batibouw dé manier is om te vinden wat ze zoeken.

Dit zijn de thema’s van Batibouw 2019

Ten eerste schenkt Batibouw met het thema Healthy Indoor Climate aandacht aan het belang van een gezond binnenklimaat. Anno 2018 brengen we meer tijd binnen door dan ons lief is, zowel thuis als op het werk. Een gezond binnenklimaat met frisse lucht is van groot belang, aangezien duffe ruimten met vervuilde lucht al snel kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en andere klachten. Daarbij komt dat woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd dat een natuurlijke stroom met verse lucht en ventilatie van de ruimten minder vanzelfsprekend zijn. Daarvoor moeten dus nieuwe oplossingen worden gezocht.  Een goede ventilatie of een ventilatiesysteem is onmisbaar voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Voor een gezond binnenklimaat moet rekening worden gehouden met de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht. De binnentemperatuur moet constant zijn en tussen de 19°C en 22°C. Daarnaast kan vocht in huis zowel voor de gezondheid als voor de woning nefast zijn, daarom is een gecontroleerde vochtigheidsgraad aangeraden.  

New Way of Living, zo luidt het tweede thema van Batibouw 2019. We moeten het in België vaker stellen met minder ruimte om te leven en te bouwen. Vroeger waren grote woningen buiten de stad de norm, vandaag kiezen we meer voor de stad. Eén van de beweegreden daarvoor is te vinden in het mobiliteitsprobleem: we willen minder in de file staan en zo dicht mogelijk bij het werk wonen. Gevolg: we wonen met meer op minder vierkante meters en moeten kleiner gaan wonen. Daarbij komt dat de bouwgronden duurder worden, wat resulteert in kleinere woningen. Projectontwikkelaars komen met inventieve woonoplossingen in oude industriezones. Ook alternatieve manieren van wonen zijn ons niet meer vreemd: naast de eengezinswoning gaan we tegenwoordig co-wonen of worden huizen omgebouwd tot een kangoeroewoning. Ook termen als cohousing, zorgwonen en CLT’s zijn ons niet meer vreemd.  

Ten slotte schenkt de beurs dit jaar meer aandacht aan Smart building, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken, waarbij efficiëntie het codewoord bij uitstek is. Zo is er BIM, het Building Information Model. Alle partijen die deel uitmaken van het bouwproces verzamelen hun informatie in een database die iedereen kan raadplegen. Denk ook aan 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn. Maar Smart building wilt ook zeggen dat we gaan bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Daarvan is het fenomeen circulair bouwen een goed voorbeeld. Hierbij draait het om een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen en het hergebruiken ervan, zodat de kringloop wordt gesloten. In een circulaire economie wordt alles gerecycleerd, herbestemd, hergebruikt en hersteld. Zo moeten gebouwen in een circulaire economie de mogelijkheid hebben om makkelijk te worden gedemonteerd en daarna hergebruikt of gerecycleerd. Er wordt geopteerd voor lokale, hergroeibare en biobased materialen.  

Dit zijn de projecten tijdens Batibouw 2019

De verschillende projecten die tijdens Batibouw plaatsvinden, schijnen telkens een licht op een ander aspect van bouwen en verbouwen. Sommige zijn nieuw, andere maken een comeback.  

Innovation House – nieuw op BATIBOUW 2019

Batibouw organiseert in samenwerking met de redactie van Ik ga Bouwen voor het eerst het Innovation House: een initiatief om nieuwigheden van exposanten extra in de verf te zetten.  Het gaat om een grote en centrale innovatiestand waar maximaal 25 producten worden tentoongesteld: de meest relevante innovaties van de beurs, gekozen door een onafhankelijke jury van bouwprofessionals. Uit die 25 producten maakt de jury een shortlist van vijf innovaties voor de Belgian Building Awards. Uiteindelijk wordt één innovatie beloond met de Product Innovation Award. Bezoek het Innovation House in Paleis 5, stand 201. Meer informatie op www.belgianbuildingawards.be.

Skills demo’s – nieuw op BATIBOUW 2019

Gedurende de hele beurs zullen in de Astridhal toekomstige professionals uit de bouwsector demonstraties geven uit hun vakgebied, waarbij de bezoeker een handje kan toesteken. Verwacht je aan handige sessies van vaklui over sanitair en verwarming, koudetechnieken, lassen, elektriciteit, automatisering, schilderwerken, houtbewerkingen timmerwerk, dekking in leisteen enzovoort. Deze demo’s organiseert Batibouw in samenwerking met de school ‘Art & Metiers’ en WorldSkills Belgium, beiden sleutelspelers in het promoten en opwaarderen van manuele, technische en technologische beroepen.

Start-up Corner – nieuw op BATIBOUW 2019

Batibouw is een onmisbaar platform voor grote en minder grote spelers in de bouw- en renovatiesector. Voor het eerst zijn er ook startende en dus minder bekende ondernemingen aanwezig op de beurs, in Paleis 5, stand 605. In de Start-up Corner presenteren start-ups gedurende de hele beurs aan alle bezoekers een innovatief en uniek bouw- of renovatieproduct.

Light Avenue

De succesformule van de Light Avenue, ingericht tussen Paleis 8 en 9 in de Patio, wordt ook in 2019 herhaald. Een aantal nieuwe exposanten vervoegt het wandelpad waar bezoekers ontdekken hoe verlichting bijdraagt tot een warme woning en een gezellig interieur.

Build IT

Op donderdag 21 en vrijdag 22 februari gaat in de Astridhal Build IT voor de twaalfde keer door. Professionals uit de informatie- en communicatietechnologie (hardware en software) kunnen er terecht voor een uniek ICT-evenement. Build IT heeft in 2019, dankzij het thema Smart Building tijdens de beurs, een nóg grotere relevantie: computertechnologie wordt alleen maar belangrijker, ook in de bouw. Op Build IT ontdekken professionals de laatste innovaties voor het tekenen van plannen, boekhouding of stockbeheer.

Garden room

De tuin is de verlenging van onze woning, en dat is op Batibouw niet anders. Deze overdekte tuinkamer bevindt zich buiten bij Paleis 1, in een tent van 500 vierkante meter. Een tuin inrichten is een vak apart en het aankleden ervan kan dan ook een groot effect hebben op de hele sfeer van een woning. Bezoekers kunnen er zich laten inspireren over de inrichting en afwerking van hun eigen tuin. Ze kunnen zich laten bijstaan door tuinarchitecten- en aannemers voor het beste advies over hun stukje groen.

Walk of Floors

Batibouw staat nog altijd voor beleving – ontdekking met de vijf zintuigen. Daarom kan de bezoeker voor de tweede keer op rij de Walk of Floors vinden in Paleis 6. Verschillende soorten vloeren staan er tentoongesteld en kunnen worden bewandeld of betast.

Walk of Flame

De Walk of Flame viel vorig jaar in goede aarde en is op weg om een nieuwe vaste waarde te worden in paleis 6 van Brussels Expo. Alle aanbieders van haarden en kachels verwelkomen bezoekers in deze verwarmde gang en demonstreren er hun mooiste exemplaren.

Batibouw 2019 vindt plaats van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart. Alle paleizen van Brussels Expo zullen opnieuw zo’n 900 bouw- en verbouwexperts mogen verwelkomen.

Meer info op batibouw.be

 

07 januari 2019