bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Mundo-a in Antwerpen (B-architecten) wint ARC19 Architectuur Award

Tijdens een feestelijke avond in Pakhuis West in Amsterdam zijn de winnaars bekend gemaakt van de ARC19 Awards. Uit ruim 440 inzendingen hebben onafhankelijke vakjury’s in zeven categorieën de winnende projecten geselecteerd. Winnaar van de ARC19 Architectuur Award is het bio-ecologische kantoorgebouw Mundo-a in Antwerpen door B-architecten. Het Predikherenklooster in Mechelen door Korteknie Stuhlmacher Architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek wint de ARC19 Interieur Award.

Mundo-a door B-architecten onderscheiden met de ARC19 Architectuur Award. Beeld Lucid

Winnaar van de ARC19 Architectuur Award is het bio-ecologische kantoorgebouw Mundo-a in Antwerpen. Met dit project zet B-architecten een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. Bovendien nodigt de fascinerende stedenbouwkundige inpassing uit om anders naar de stad te kijken. Braakliggende kavels zijn ineens geen probleem, maar juist een kans voor nieuwe ontwikkelingen.

Van stoel tot stad

Nieuw dit jaar is de ARC19 Stedenbouw Award, voor plannen die een positieve impact hebben op het milieu en het welzijn van de samenleving. Deze Award ging naar Belvédère Maastricht door Palmbout en gemeente Maastricht. Het project laat zien dat stedenbouw een publiek vak van lange adem is.

Het Predikherenklooster in Mechelen door Korteknie Stuhlmacher Architecten in samenwerking met Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek is de winnaar van de ARC19 Interieur Award. De gevoelige en fijnzinnige aanpak van de bureaus vormt een precedent voor toekomstige transformatie- en restauratieprojecten.

Verder vielen de Laminated Coffee Table door Studio Jeroen Wand (ARC19 Meubel Award), het Vogelobservatorium TIJ in Stellendam door RAU en RO&AD (ARC19 Detail Award), CiWoCo 1.0 in Amsterdam door GAAGA (ARC19 Innovatie Award) en woongebouw Schubertsingel in Den Bosch door MWPO en Houben / Van Mierlo Architecten (ARC19 Development Award) in de prijzen.

Van Jong Talent tot Oeuvre

Anne Dessing is dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de ARC19 Jong Talent Award. De jury ziet in haar een talentvol ontwerper met een oorspronkelijke visie op het vakgebied. De ARC19 Oeuvre Award is dit jaar toegekend aan architect Herman Hertzberger (1932). De jury looft Hertzbergers grote betrokkenheid bij ruimte en samenleving over een periode van meer dan zes decennia.

Uitgebreide informatie over alle winnaars, genomineerden, jury’s en de juryrapporten van alle categorieën zijn te bekijken op www.dearchitect.nl/arc19.

20 november 2019