bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Nieuw op 1 januari - Woningen krijgen energielabel

Op het energieprestatiecertificaat (EPC) van een woning, appartement of studio staat voortaan ook een energielabel. Dat gaat van A tot F, net zoals bij bijvoorbeeld koelkasten en wasmachines, waardoor je in een oogopslag een idee krijgt of de woonst energiezuinig is of niet.

Het energielabel vormt een eenvoudige samenvatting van het energieprestatiecertificaat. Het gaat van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats).

Bovendien zal het vernieuwde EPC ook concrete aanbevelingen bevatten over mogelijke ingrepen aan bijvoorbeeld dak, spouwmuren en binnen- of buitenmuren, hoeveel die ongeveer zullen kosten en hoe energie-efficiënt de woning nadien zal zijn. De bedoeling is dat meer mensen zo overtuigd worden om hun huis of appartement energiezuiniger te maken.

Een EPC wordt altijd opgemaakt bij de bouw van een nieuwe woning, en is verplicht wanneer je een woning of appartement wil verhuren. Wie al een geldig EPC heeft, is niet verplicht een nieuw te laten opmaken.

Tot nu toe stond op EPC's geen energielabel, maar wel een energiescore, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2).

Bron: Belga

07 januari 2019