bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Prijs Wivina Demeester naar Mechelse crèche, vzw Sint-Monica en Vlaamse Landmaatschappij

De Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2019 gaan naar het Mechelse Kinderdagverblijf De Zonnebloem, naar Sint-Monica vzw voor een woonzorgcentrum in Oostende en naar de Vlaamse Landmaatschappij voor het Park Het Zeen in Zaventem, een onderdeel van het Openruimtenetwerk Woluwebekken. Dat is dinsdag bekendgemaakt in de Gentse bibliotheek De Krook.

De projecten laten zien hoe publieke opdrachtgevers een uitgesproken visie "hand in hand laten gaan met ontwerpende creativiteit", zegt de Vlaamse Bouwmeester. Een vierkoppige jury beoordeelde 29 inzendingen op hun opdrachtformulering, procesverloop en eindresultaat.

Voor de 'Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2019' konden projecten worden ingediend in de categorieën 'Masterplan', 'Architectuur' en 'Kunst in opdracht'.

De prijzen gaan dit jaar naar Kinderdagverblijf De Zonnebloem in Mechelen voor het kunstwerk 'Untitled (Prelude)'. De jury looft die realisatie omdat alle stappen in het proces zorgvuldig werden uitgevoerd. "Van het opmaken van de opdrachtformulering over de artistieke selectie tot en met de realisatie van het kunstwerk."

De prijs architectuur gaat naar vzw Sint-Monica voor het woonzorgcentrum De Drie Platanen in Oostende. Die kon ondanks een beperkt personeelsbestand en een onzekere financiële situatie een "kwalitatief en architecturaal aantrekkelijk gebouw realiseren", vindt de jury.

De Vlaamse Landmaatschappij won in de categorie Masterplan voor het Park Het Zeen in Zaventem, een onderdeel van het Openruimtenetwerk Woluwebekken. Daar werden duurzame ingrepen gecombineerd met een participatietraject met de buurtbewoners.

De laureaten van elke categorie ontvingen een kunstwerk, gerealiseerd door de Belgische kunstenaar Michel François.

Bron: Belga
 

04 oktober 2019