bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

VIBE-congres: De natuurlijke en veerkrachtige stad

Op donderdag 5 en vrijdag 6 september organiseert VIBE in samenwerking met Odisee Hogeschool een nieuwe editie van het VIBE-congres. Het thema is ditmaal de gezonde en veerkrachtige stad. Met deze tweedaagse willen we bouwprofessionals laten kennismaken met stedenbouwkundige maatregelen in het kader van de klimaatadaptatie. Tijdens het congres wisselen theorie en praktijkvoorbeelden elkaar af. De deelnemers maken er kennis met interessante voorbeelden van circulaire en natuurlijke stedenbouw in het Gentse.

Het centrale thema is ditmaal de gezonde en veerkrachtige stad. De klimaatdoelstellingen van 2050 staan voor de deur dus is het van enorm belang om onze woon- en leefkernen hierop voor te bereiden.

Tijdens het VIBE-congres ontdekt u hoe we op een toekomstgerichte manier kunnen omgaan met de uitdagingen die onze tijd kenmerken. Hoe integreren we pijlers als circulariteit, aanpasbaarheid, verbondenheid en gezondheid in onze steden en gemeenten? Zowel in binnen- als buitenland zijn er toonaangevende projecten die tot de verbeelding spreken én aantonen dat het weldegelijk anders kan. Denk bijvoorbeeld aan Bosco Verticale (Milaan), De Nieuwe Dokken (Gent), de Quantum Building (Gent), Tivoli Green City (Brussel), Houten (Nederland) of Masdar City (V.A.E.).

Een toekomstbestendig gebouw- of wijkontwerp is volgens ons cruciaal om de transitie naar klimaatneutrale gemeentekernen te bespoedigen. Als architect of ontwerper bent u dan ook het startpunt naar een toekomstgerichte samenleving waar esthetiek, creativiteit, leefbaarheid en duurzaamheid hand in hand gaan. Maar hoe kan u circulaire, aanpasbare en milieuverantwoorde ontwerpen realiseren? En hoe kan u een gebouw op een ecologische manier implementeren in zijn ruimtelijke en sociale omgeving? En welke milieuverantwoorde, hernieuwbare bouwmaterialen en -technieken zijn er momenteel op de markt beschikbaar? Tijdens het VIBE-congres komt u het allemaal te weten.

Toonaangevende namen die tijdens het congres present tekenen, zijn onder meer: architect en stedenbouwkundige Luc Eeckhout (evr-architecten/KU Leuven), experte duurzaam bouwen Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw), architect Alexis Versele (BAST architects and engineers/KU Leuven), stedenbouwkundige Han Dijk (PosadMaxwan), bioloog Erik Rombaut (KU Leuven) en Gentse schepen Tine Heyse.

Het VIBE-congres biedt naast lezingen ook ruimte voor de vertaalslag naar de praktijk. Zo staan geleide bezoeken aan inspirerende projecten en realisaties in het Gentse op het programma. Luc Eeckhout en Trui Maes (CLT Gent) gidsen u langs de Bourgoyen, De Nieuwe Dokken, Tondelier, sociale woonwijk Malpertuus en andere innovatieve plekken. Tijdens een avondvullend debat laten we ook de Utrechtse stedenbouwkundige Han Dijk (PosadMaxwan) zijn licht werpen op toonaangevende projecten in binnen- en buitenland. Als stedenbouwkundige en architect vertrekt hij hiervoor vanuit zijn ideeën omtrent gezonde en natuurlijke verstedelijking.

De planning ziet er als volgt uit:

Donderdag 5 september

  • Keynote door architect en stedenbouwkundige Luc Eeckhout
  • Sessie 1: de natuurlijke stad
  • Sessie 2: de circulaire stad
  • Praktijkoefening
  • Debat met inleidende keynote door Han Dijk

Vrijdag 6 september

  • Bezoek aan praktijkvoorbeelden van circulaire stedenbouw
  • Bezoek aan praktijkvoorbeelden van natuurlijke en sociale stedenbouw

Meer informatie over het volledige programma, de sprekers en de inschrijvingen kan u op deze website terugvinden. Inschrijven kan hier.

Wanneer? Donderdag 5 en vrijdag 6 september 2019
Waar? Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
Wat? VIBE-congres over gezonde en veerkrachtige steden

Meer informatie kan je steeds terugvinden op www.vibecongres.be.

Waar en wanneer?

Technologiecampus Gent
Bereken route met Google Maps

donderdag 5 en vrijdag 6 september

iCal