bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Evenementen en opleidingen VIBE

Postgraduaat ‘Circulair bouwen’

VIBE en Howest Hogeschool organiseren vanaf september de gloednieuwe postgraduaatopleiding ‘Circulair bouwen’. Een heuse 'hands on'-opleiding waarin je tijdens twee boeiende modules de principes achter circulaire stedenbouw en een circulair gebouwontwerp onder de knie krijgt. Doorheen deze cursus pas je de verworven theoretische inzichten samen met je medestudenten toe op een concrete case in Brugge die scone. Verwacht je aan een stevige portie kruisbestuiving, kennisverrijking, voorbeeldprojecten en een grondige inleiding op de facetten van circulair bouwen. Wil je de finesses van circulaire stedenbouw en circulair bouwen beheersen? Mis deze unieke opleiding niet!

Geïnteresseerd? Meer informatie kan je hier vinden.

Postgraduaat ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’

Een gerenommeerde opleiding in binnen- én buitenland. VIBE en het Postuniversitair Centrum van KU Leuven starten op 6 oktober oktober met de postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’. De referentie in België (en daarbuiten) voor wie meer te weten wil komen over gezond en milieuvriendelijk (ver)bouwen. Deze academische cursus biedt je een integrale visie op het bouwproces. De brede omkadering, de aandacht voor het ontwerp, de ontwerpdetails en de meet- en beheerssystemen maken deze postgraduaatopleiding een must voor zij die de transitie en het transitiedenken op gang willen brengen.

Geïnteresseerd? Meer informatie kan je hier vinden.

VIBE-congres ‘De gezonde en veerkrachtige gemeente’

Op donderdag 1 en vrijdag 2 oktober organiseren VIBE, Bond Beter Leefmilieu en KU Leuven – Faculteit Architectuur het tweedaagse congres ‘De gezonde en veerkrachtige gemeente’.

Dit congres zal dieper ingaan op de lessen die we uit de coronapandemie kunnen trekken. Een van de zaken die we leren, is dat we onze gemeente- en stadskernen anders moeten inrichten om meer ruimte te maken voor groen, veilige mobiliteit, sociale cohesie... De crisis toont dat aanpasbaarheid een belangrijk principe is in stedenbouw en ruimtelijke planning. En dit niet alleen om te kunnen inspelen op pandemieën maar ook op andere veranderingen zoals de klimaatverandering en de energietransitie. Tijdens het VIBE-congres brengen we stedenbouwkundigen, ruimtelijke planners, architecten, bouwprofessionals, beleidsmakers, beleidsmedewerkers, academici en studenten samen. We geven hen theoretische en praktische handvaten om na het congres zelf aan de slag te gaan. Het programma ziet er als volgt uit:

Donderdag 1 oktober – Online

  • De regeneratieve gemeente als kader (Luc Eeckhout, evr-architecten)
  • Wat betekent klimaatverandering voor Vlaanderen? (Johan Brouwers, VMM)
  • De impact van klimaatverandering en groenblauwe netwerken op de gezondheid (Hans Keune, Universiteit Antwerpen)
  • Hoe kunnen we onze ruimte gezonder en klimaatrobuuster vormgeven? (Claire Laeremans, LAMA landscape architects)
  • Van theorie naar praktijk: de Walkabilityscore (Dries Vannieuwenhuyze, Vlaams Instituut Gezond Leven)
  • Van theorie naar praktijk: de Kindnorm (Pieter Ledeganck, Gezinsbond)
  • Keynote ‘Adaptieve planning in perspectief’ (dr. Ward Rauws, Universiteit Groningen)
  • Debat met Katrien De Troeyer (KU Leuven), Wout Baert (Fietsberaad), Xavier Buijs (VVSG), Gideon Boie (KU Leuven) en Peter Vervoort (Departement Omgeving) o.l.v. Francesca Vanthielen

Vrijdag 2 oktober – Brussel

Bezoek aan voorbeelden van aanpasbare stedenbouw (Abattoir, Tri Postal, Atelier Groot Eiland, Green Connections en P.NT2) in Brussel

Info en tickets via deze link.

Waar en wanneer?

Vlaanderen en Brussel
Bereken route met Google Maps

september - oktober

iCal