bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Lezingenreeks AUDITORIUM 18/19 - The Matter of Architecture - Baukunst

BEELD: Adeps-Sports-Centre-la-Fraineuse-Spa, photo Maxime Delvaux

Met de renovatie van het sportcentrum La Fraineuse in Spa heeft het Brusselse bureau BAUKUNST, opgericht door Adrien Verschuere, zich internationaal op de kaart gezet. Het project werd terecht opgenomen in de shortlist van de Mies van der Rohe Award 2017.

'Baukunst', de kunst van het bouwen. Adrien Verschuere geeft een resoluut antwoord op een eeuwenoud architectuurvraagstuk: men heeft vaak niet meer nodig dan een dak, om over een gebouw te spreken, terwijl architectuur zich hiervan onderscheidt door een zoektocht naar een meerwaarde. Voor BAUKUNST betekenen de locatie en het programma altijd de start van een project; ze zijn van kapitaal belang, maar het is het ontwerpproces dat de zoektocht naar architectuur inzet.

De meerwaarde waarover we spreken uit zich in verschillende vormen: een gebouw zou iets kunnen zeggen over de maatschappij, het kan een geste doen naar zijn omgeving. Een architect kan het statuut van een ruimte, een plek veranderen. Gebouwen kunnen een relatie aangaan met de architectuurgeschiedenis en/of goed voorbereid zijn op de toekomst.

In het ontwerpproces zet BAUKUNST in op een aantal thema’s. Zo wordt er vanaf het prille begin van een opdracht gebruik gemaakt van beelden en collages om de intenties en subtiliteiten van de opgave af te tasten. Zo kan er zonder praktische bezwaren van een plan over de grondslag van het ontwerp worden nagedacht. Dit in tegenstelling tot een rendering die achteraf wordt gemaakt.

Ook hebben ze een zeer bewuste relatie met de architectuurgeschiedenis. Ze geeft ons een prachtig repertoire van situaties, vormen, typologieën en condities, die niet op een nostalgische manier moeten worden gezien als een bron van inspiratie, maar als een onwaarschijnlijk potentieel voor nieuwe interpretaties. Zoals een muzikant een muziekstuk interpreteert, zijn visie er op laat schijnen, zo komt BAUKUNST tot een ontwerpmethodiek die gesteund is op de montage van elementen en ruimtes.

Meer... www.stadenarchitectuur.be / http://bau-kunst.eu

Waar en wanneer?

Auditorium, Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
Bereken route met Google Maps

26 februari

iCal