bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Cursus industriële archeologie / industrieel erfgoed

Gedurende meer dan 25 jaar jaren organiseerde de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw jaarlijks een door vrijwilligers en belangstellenden druk bijgewoonde cursusmodule ‘Inleiding tot de Industriële Archeologie’. Die omvatte vijf zaterdagen en werd elk jaar in een andere provincie gedoceerd. Het was in al die tijd de enige cursus van die aard in Vlaanderen.

Door COVID kon de cursusmodule echter vorig jaar niet doorgaan, en dit jaar is de live versie evenmin mogelijk. Desondanks blijft grote nood aan deze opleiding bestaan. Er werd naar een oplossing gezocht en gevonden in moderne technieken ‘op afstand’.

Vanaf 21 april wordt gestart met een online cursus met zoom-lessen op woensdagavonden (vanaf 20 u). In totaal zijn er tussen april en midden december 25 online-lessen gepland.

De cursussen worden gedoceerd op woensdagavonden vanaf 21 april tot en met half december. De inleidingen zijn gepland voor de zomervakantie, uitbreidingen en technische lessen in de herfst. Aansluitend wordt gehoopt op - van zodra COVID het mogelijk maakt - ook vijf praktijkdagen (één in elke provincie) te organiseren.

De algemene inleidingen worden gedoceerd door Adriaan Linters, één van de boegbeelden van de industriële archeologie in Vlaanderen.

Ze bestaan uit volgende lessen:

  • 21 april inleiding : wat omvat het industrieel erfgoed; de oorzaken en gevolgen van de industriële revolutie
  • 28 april geschiedenis en erfgoed van aandrijven en energie
  • 5 mei geschiedenis en erfgoed van (bouw)materialen
  • 12 mei geschiedenis en erfgoed van transport en communicatie
  • 19 mei geschiedenis en erfgoed van het produceren: van handwerk tot machine
  • 26 mei wonen en leven in de stad
  • 2 juni kenmerken van het industrieel erfgoed in Vlaanderen
  • 9 juni reservedatum

Elke lezing duurt max. 50 minuten.

Belangstellenden kunnen een abonnement nemen voor de 25 lessen, maar kunnen ook inschrijven voor elke les afzonderlijk.

Er dient op voorhand ingeschreven te worden - de deelnemers krijgen dan de link doorgestuurd die nodig is om in te loggen.

Op basis van deelname aan minimum 12 cursusavonden (waarvan de 7 inleidende lezingen en 5 gespecialiseerde), deelname aan drie praktijkdagen en het voorleggen van een afstudeerproject (praktische proef of scriptie) kunnen de deelnemers een getuigschrift bekomen.

Meer informatie en inschrijven via www.industrieelerfgoed.be/cursusmodule-industriele-archeologie

Contactgegevens: info@industrieelerfgoed.be of administratie@vvia.be 

telefonisch: 0496.377791 (namiddag en avond)

Waar en wanneer?

Online
Bereken route met Google Maps

van 21 april tot 2 juni

iCal