bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’ (VIBE en Odisee Hogeschool)

Milieuverantwoord en gezond bouwen is zowel in binnen- als buitenland aan een serieuze opmars bezig. De bouwwereld is in 2019 aan een transitie bezig en dat laat zich duidelijk voelen. Nieuwe milieuverantwoorde bouwmaterialen en -innovaties duiken overal op, alternatieve business modellen worden ontwikkeld en de traditionele spelers nemen de circulaire logica indachtig. De druk op het milieu en het klimaat neemt ongeziene proporties aan en de bouwsector speelt hier een hoofdrol in.

Toch merken we dat heel wat architecten en ontwerpers de stap durven nemen naar milieugezind en circulair bouwen. Denk bijvoorbeeld aan de Quantum Building (Gent), Mundo-a (Antwerpen), co-housingproject De Okelaar (Wolvertem) of kinderdagverblijf Wiegelied (Oostende). Wil je als ontwerper of architect zelf de stap maken naar milieu- en mensvriendelijk ontwerpen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan hebben we goed nieuws voor je, want op 8 oktober gaat de postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’ die VIBE vzw (het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen) en Odisee Hogeschool inrichten voor de tiende (!) maal van start.

De inhoud van deze opleiding is gevarieerd en verdiepend. Nadien heb je zeker voldoende theoretische en praktische kennis in de vingers om duurzame leef- en woonkernen uit te bouwen. De opleiding focust in eerste instantie op kwalitatieve ruimtelijke planning, ecologische stedenbouw, meet- en beheersystemen van duurzame wijken en steden en de sociale aspecten van toekomstgerichte woningbouw. Daarnaast kom je ook meer te weten over circulaire bouwmaterialen, innovatieve bouwmethodes en -materialen (zoals bamboe, katoen, stro, kalkhennep...), ecologische binnenafwerking, bio-klimatische architectuur, groendaken, energie-efficiënte verlichting en nog zo véél meer. Tot slot bevat deze opleiding ook gegidste plaatsbezoeken aan inspirerende en innovatieve cases. Ook een facultatieve uitstap naar toekomstgerichte steden en wijken als Houten en EVA-Lanxmeer (Culemborg) staat op het programma.

Je kan je inschrijven voor de volledige opleiding of inschrijven per module:

  • Volledige opleiding met paper (23 lesdagen): € 2750
  • Volledige opleiding zonder paper (23 lesdagen): € 2550
  • Module 1 - Duurzame ontwikkeling toegepast in het vakgebied 'bouwen en wonen' + een gebouw en zijn omgeving (10 lesdagen): € 1250
  • Module 2 - Een mens- en milieuvriendelijk bouwproject (12 lesdagen): € 1550

Geïnteresseerd in de postgraduaatopleiding 'Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen'? Kom dan naar het infomoment op dinsdag 17 september om 19u op de Technologiecampus (Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent).
De postgraduaatopleiding zelf gaat van start op 8 oktober van 13u15 tot 21u30. Deze zal wekelijks doorgaan op dinsdag op de Technologiecampus.

Meer informatie over de opleiding kan u op de website van VIBE en Odisee Hogeschool terugvinden. Schrijf je in voor de postgraduaatopleiding 'Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen' en maak deel uit van het meest innovatieve transitienetwerk in Vlaanderen.

Waar en wanneer?

Technologiecampus, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
Bereken route met Google Maps

infomoment op 17 september - van start op 8 oktober

iCal