bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Daguitstap co-housingprojecten in Gent en Brussel

Een begeleid bezoek aan twee opmerkelijke collectieve woonprojecten: de Schilders in Gent en L’Echappée in Brussel. Beide gebouwen maken deel uit van de tentoonstelling 'Bouwen aan Samenwonen'. Deze tentoonstelling, nog tot 7 juni te zien in Hal 5, toont vernieuwende voorbeelden van coöperatieve bouwprojecten uit Europa, die  alle dankzij burgerparticipatie gerealiseerd zijn.

Cohousing De Schilders (van Haerynck Vanmeirhaeghe architecten) is een nieuwbouwproject met 8  woonunits voor jonge gezinnen en een gemeenschappelijk programma met keuken, was- en bergruimte. De Schilders is een sterk voorbeeld van compact bouwen in de stad zonder te moeten inboeten op woonkwaliteit. Hier komt bij dat men – samen met de stad Gent – het auto- en parkeervraagstuk op een intelligente en innovatieve manier heeft opgelost. 

Ook in het iets grotere nieuwbouwproject L’Echappée (18 appartementen van architecten stekke + fraas) staan de gemeenschappelijke ruimtes centraal in het project en bevorderen ze de ontmoeting tussen de bewoners. Daarnaast kent het project ook een heel individuele aanpak. Omdat de afwerkingseisen van de bewoners heel verschillend waren, werden de appartementen casco opgeleverd en bepaalde iedere bewoner zijn eigen interieur met behulp van een architect. Rekening houdend met het verschil in individueel budget, ontstonden 18 totaal verschillende appartementen verdeeld over drie bouwblokken.

Programma

  • 9.30u vertrek Leuven
  • 11u-12u bezoek De Schilders (met koffie) 
  • 13.30u-14.30u lunch in Tour & Taxis
  • 15-16u bezoek L’Echappée in Brussel
  • 17u terug in Leuven

Meer info en inschrijven op www.stadenarchitectuur.be

Foto: De Schilders, foto Filip Dujardin

Waar en wanneer?

Leuven - Gent - Brussel - Leuven
Bereken route met Google Maps

Zondag 10 juni

iCal