bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Excursie: Wonen in de 21ste eeuw

Op vrijdag 20 oktober organiseren de provincies Oost- en West-Vlaanderen gezamenlijk een exclusief bezoek naar twee duurzame woonontwikkelingen met als doel te leren en inspireren. In de voormiddag bezoeken we De Vloei in Ieper en in de namiddag reizen we af naar Veurne voor een bezoek aan de Suikerfabriek-site. Deze excursie richt zich tot beleidsmakers, architecten, stedenbouwkundige, adviseurs die werken voor de private en openbare sector rond bouwen, wonen en duurzaamheid.

De Vloei in Ieper

De duurzame Vloei is al een tijdje bekend als de eerste duurzame, "geen traditionele verkaveling" wijk in West-Vlaanderen. Het gebied is groen en open, met passieve en laagenergiewoningen, private en gedeelde tuinen, streekeigen planten en diverse ontmoetingsruimtes. Er wordt een mix gemaakt van 250 verschillende woningen en de wijk wordt autoluw, met parkeerhavens per woonblok en smalle erfwegen die kunnen ingericht worden als speel- en leefstraten. Opvallend is ook de groenblauwe slinger van grachten, buffervijvers en wadi’s die al het regenwater lokaal kunnen bergen.

De Suikerfabriek in Veurne

De 49 ha grote Suikerfabriek-site wordt door WVI omgevormd tot een kwalitatief en duurzaam nieuw stadsdeel. Het masterplan mikt op een gemengde stedelijke ontwikkeling: een nieuwe multifunctionele woonwijk met een groot recreatief stadspark (18 ha), een omvangrijk natuurgebied (15 ha) en ruimte voor bedrijvigheid (16 ha). WVI realiseert zelf het bedrijventerrein en het natuurgebied. Voor het woonproject en het bijhorende stadspark op de site hebben WVI en de Stad Veurne private partner ION geselecteerd. Met tal van pop-up initiatieven wil projectontwikkelaar ION de gemengde ontwikkeling – dat Suikerpark werd gedoopt – nu al activeren.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Klik hier voor het programma en om in te schrijven.

Contact 

Provincie Oost-Vlaanderen: Ann-Sophie Vandeputte, 09 267 78 01
Provincie West-Vlaanderen: Wannes Meersmans, 050 40 32 23

Waar en wanneer?

Ieper - Veurne
Bereken route met Google Maps

vrijdag 20 oktober