bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Japan-ness/Japanorama: tweedaagse uitstap naar Metz

Archipel organiseert een tweedaagse uitstap naar Metz voor de liefhebbers van Japanse moderne architectuur en Japanse hedendaagse kunst, en uiteraard ook als introductie op de Japanreis 2018.

Twee tentoonstellingen

JAPAN-NESS | brengt een overzicht van de Japanse moderne architectuur vanaf 1945 tot vandaag.
JAPANORAMA | zet Japanse hedendaagse kunst na 1970 in de kijker, met als ankerpunt/keerpunt de wereldtentoonstelling in Osaka.

Japan-ness: Zeven decennia Japanse architectuurcultuur.

De tentoonstelling, naar een idee van Arata Isozaki, laat zien hoe de Japanse architectuur zich heeft ontwikkeld tussen 1945 en vandaag. De atoombom van Hiroshima is in de Japanse geschiedenis een pijnlijk keerpunt maar ook de start van een krachtige opstanding. Hiroshima is de opener van de tentoonstelling. Hoe is Japan omgegaan met dit trauma en hoe gaat Japan om met de gevoeligheid voor aardbevingen of de beperkingen van de extreem hoge stedelijke dichtheid? Dit zijn de thema’s die, op basis van heel wat originele documenten, zes decennia Architectuur en Urbanisme in beeld brengen.

Japanorama.

Deze tentoonstelling, in een scenografie van SANAA en curator Yuko Hasegawa, zet hedendaagse kunst in de kijker na 1970 en de wereldtentoonstelling in Osaka. Er ontstaat op dat moment een beweging die zich losmaakt van deWesterse invloed en op zoek gaat naar een moderne uitdrukking van de Japanse culturele identiteit.

Het hyper-consumentisme van de Japanner en de speculatieve economie in de jaren 1980 brengen “mainstream”, popcultuur en academisme samen.

Japanse kunstenaars ontwikkelen esthetische strategiën in twee belangrijke bewegingen: de materialistische (Mono-ha) en de conceptuele (Nippon-Gainen-ha).

Meer info over deze uitstap op achipelvzw.be/agenda

 

Waar en wanneer?

Centre Pompidou Metz
Bereken route met Google Maps

2 en 3 december

iCal