bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Artists in Architecture. Re-activating modern European houses

(c) Antoine EspinasseauHet project ‘Artists in Architecture’ zette 6 kunstenaars gedurende twee weken aan het werk in opmerkelijke architecturale pareltjes uit de 20ste eeuw in België, Italië, Roemenië en Spanje. Elke kunstenaar werkte een uniek idee uit in de vorm van een video, sculptuur, maquette, een folio of foto’s die BOZAR vanaf 13 november een plaats geeft in de Hortahal. Deze hedendaagse creaties maken ons opnieuw nieuwsgierig naar dit bijzondere erfgoed.

Zes artistieke residenties vonden plaats in zes privé-huizen verspreid over Europa. De woningen hebben een bijzondere architectuur, werden ontworpen door avant-garde architecten en werden vaak bewoond door figuren van culturele betekenis. Het gaat om huizen als :

  • Het Strebelle Huis in Ukkel, vroeger bewoond door de beeldhouwer Olivier Strebelle, architecten: André Jacqmain en Jules Wabbes (1955-1958).
  • Het Willy van der Meeren Huis in Tervuren (1956-1959), ontworpen en bewoond door Willy Van der Meeren.
  • Het Marcel Iancu Huis in Boekarest (1935), ontworpen en bewoond door Marcel Iancu, uitvinder van het Dadaisme en leider van het Constructivisme in Oost-Europa.
  • Casa LeWitt (1980) in Praiano, ontworpen door o.a. Sol LeWitt. Het huis is nog in bezit van de familie LeWitt.
  • Casina Fiorelli in Pompei, een antiek huis in Pompei, ooit bewoond door Giuseppe Fiorelli, vader van hedendaagse archeologie.
  • Casa Vilaro in Barcelona (1928-1930): ontworpen door Sixte Illegas.

Na een selectie werden kunstenaars en architecten als Jacques Ligot, Something Fantastic & Fernanda Tellez, Susanne Mariacher & Helene Schauer, Luke James, Elena Mazzi en Ben Weir uitgenodigd om deze woningen te ontdekken. Ze kregen de opdracht nieuw leven blazen in dit minder bekende Europese erfgoed door via hun artistieke praktijk de meest interessante aspecten en de geschiedenis van het huis naar voor te brengen. Elke kunstenaar werkte zo een uniek voorstel uit in de vorm van een video, sculptuur, maquette, een folio of foto’s die BOZAR als wandproject in de Hortahal zal presenteren.

Een gesprek met de kunstenaars en de partners van het project wordt georganiseerd op 12 november gevolgd door een live performance van de dansers van P.A.R.T.S., gecreëerd door kunstenaar Jacques Ligot tijdens zijn residentie in het Strebelle Huis.
 

DOSSIER

Waar en wanneer?

Hortahal, Bozar
Bereken route met Google Maps

13 november 2019 tot 12 januari 2020

iCal