bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Dubbeltentoonstelling geeft unieke inkijk in architectuurwedstrijden van 1980 tot nu

Dubbeltentoonstelling geeft unieke inkijk in architectuurwedstrijden van 1980 tot nu

Architectuur uit Vlaanderen en Brussel is volwassen geworden en speelt vandaag mee op het internationale podium. Hoe cruciaal is de rol van architectuurwedstrijden in dit succesverhaal? De tentoonstellingen Coming of Age, architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel, en Open Oproep, 20 jaar architectuur in publieke opdracht werpen samen een licht op 40 jaar wedstrijdcultuur.

expo Coming of Age

De recente discussies rond het Gravensteen in Gent en het Steen in Antwerpen tonen aan dat architectuurwedstrijden niet enkel voer zijn voor professionelen en beleidsmakers, maar ook hun weg vinden naar het publieke debat. Dat is niet nieuw. Al decennialang worden er architectuurwedstrijden voor publieke projecten georganiseerd in Vlaanderen en Brussel, weliswaar via zeer uiteenlopende wedstrijdformules, procedures en met wisselende communicatiestrategieën. Het aantreden van de eerste Vlaamse Bouwmeester in 1999 en de komst van de Open Oproep in 2000 vormen een scharnierpunt. Voor het eerst was er een onafhankelijk orgaan dat publieke opdrachtgevers begeleidt om op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Tegelijkertijd waakte een jury over de architecturale kwaliteit. De Open Oproep is vandaag nog steeds een gevierde unieke formule die internationaal zijn gelijke niet kent.

Aan de hand van presentatietekeningen, maquettes, getuigenissen, foto- en videomateriaal brengt de tentoonstelling Coming of Age. Architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel het verhaal achter de meest spraakmakende architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel en hun effect op de architectuurcultuur van vandaag.

expo Open Oproep

Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het bouwmeesterschap nam het Team Vlaams Bouwmeester in 2019 het initiatief voor een reizende tentoonstelling, gewijd aan zijn oudste, bekendste en nog steeds springlevende instrument: de Open Oproep. Curatoren Maarten Van Den Driessche en Maarten Liefooghe (Vakgroep Architectuur UGent) bedachten het tentoonstellingsconcept. Na presentaties in Gent, Brussel, Hasselt en Kortrijk brengt het Vlaams Architectuurinstituut de tentoonstelling Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht, in een uitgebreide versie naar De Singel in Antwerpen.

Aan de hand van archiefmateriaal, getuigenissen en prachtig vormgegeven architectuurinstallaties (van Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans – Louis Seynaeve – Toon Verdonck) laat de tentoonstelling je kennismaken met de oogst na 20 jaar publiek opdrachtgeverschap. Ze laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, wat ruimtelijke kwaliteit in de diverse Vlaamse contexten zoal behelst en welke sleutels worden gehanteerd om openbare besturen in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen.

tentoonstelling | Coming of Age. Architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel

  • za 27 november 2021 → zo 17 apr 2022
  • De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen tot 22 uur
  • gratis

tentoonstelling | Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht

  • za 27 november 2021 → zo 17 apr 2022
  • De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • open wo → zo / 14 → 19 uur en tijdens avondvoorstellingen tot 22 uur
  • gratis

Meer weten?
www.vai.be

Waar en wanneer?

De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Bereken route met Google Maps

27 november 2021 - 17 april 2022

iCal