bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Institution Building

De tentoonstelling 'Institution Building' toont en bevraagt de verschillende elementen van een museum – niet alleen de meest zichtbare delen (zoals de expositie zelf) maar ook de minder publieke, vaak verborgen onderdelen (zoals archief, administratie, onderhoud). De tentoonstelling is opgebouwd uit een opeenvolgende reeks van tien institutionele componenten en zal op die manier week na week groeien, een ander element toevoegen en uiteindelijk de instelling voorstellen als een cadavre exquis – een permanent veranderend organisme, dat voortdurend bezig is zijn bestaansreden in vraag te stellen en te legitimeren.

Het eerste hoofdstuk van Institution Building begint met het begin: een lege ruimte – slechts een paar lijnen op de vloer, een stuk van de evoluerende architectuur van Jan de Vylder en Inge Vinck dat als een gigantisch ruimtelijk excelblad de voorbode is van de volgende delen van de tentoonstelling. Het legt verbanden met het structurele systeem van het CIVA-gebouw, maar leidt evenzeer tot nieuwe, bijna toevallige verbanden.

Institution Building, gesitueerd aan het begin van een overgangsfase tussen het CIVA in zijn huidige vorm en zijn nieuwe onderkomen in Kanal in 2024, is een zelfreflectie van een instelling in transformatie, een bevraging van de rol van culturele instituten als zodanig – en van het CIVA in het bijzonder – en dus de aanzet tot een proces van zichzelf opnieuw uitvinden de komende jaren. In een sequentiële logica zal elk hoofdstuk een onderdeel van het architectuurmuseum opnieuw uitvinden: Hospitality (26.08), Format (02.09), Collection (09.09), Audience (16.09), Agency (23.09), Pedagogy (30.09), Emancipation (07.10), Environment (14.10), Preservation (21.10), Idiom (28.10). Meer dan 150 architecten, kunstenaars, historici, schrijvers en activisten zijn betrokken bij de tentoonstelling en de events in het kader ervan.

Meer info: www.civa.brussels

 

Waar en wanneer?

CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Elsene
Bereken route met Google Maps

van 27 augustus tot 7 november

iCal