bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Labiomista

Vier jaar na de eerstesteenlegging gaat Labiomista op 6 juli open voor publiek. Koen Vanmechelen bouwde voor zijn grootse kunstproject de voormalige zoo van Zwartberg om tot een artistiek-toeristische site die erfgoed, hedendaagse kunst en bioculturele diversiteit op een unieke manier combineert. Het project moet Zwartberg vijftig jaar na de sluiting van de mijnen doen heropleven.

Op het 24 hectare grote gebied van Labiomista werd een toeristisch park aangelegd, waarin kunstwerken van Koen Vanmechelen en levende dieren werden ondergebracht. Het atelier van Vanmechelen is vorig jaar al voltooid en werd ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta. In het imposante gebouw werden onder andere een serre en een enorme arendskooi verwerkt.

Kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap en maatschappij

Labiomista is de belichaming van Vanmechelen's artistieke en filosofische visie. “Een krachtige kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap en maatschappij. Labiomista is een ode aan de mix van het leven,” zegt de Truiense kunstenaar.

Zwartberg doen heropleven

Labiomista ontstond uit een samenwerking tussen Vanmechelen en de stad Genk. Er wordt verwacht dat de komst van het kunstproject zal bijdragen aan de heropleving van Zwartberg. “Als meest diverse stad van Vlaanderen delen we de visie van Koen Vanmechelen dat diversiteit het heden verklaart en de toekomst vormgeeft. We geven hem voor Labiomista dan ook alle vertrouwen om de rijke voedingsbodem van Zwartberg samen te bevruchten, om te experimenteren en te herontwikkelen,” zegt burgemeester Wim Dries.

Praktische info:

  • Open vanaf 6 juli 2019 t.e.m. de herfstvakantie
  • Nederlandstalige rondleidingen: zondag om 14 uur en 15 uur
  • Franstalige rondleidingen: zondag om 14.30 uur

www.labiomista.be

Tekst en foto: Architectenkrant

Waar en wanneer?

Marcel Habetslaan 50, 3600 Genk
Bereken route met Google Maps

6 juli tot 3 november

iCal