bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Antwerpen maakt afgesloten bouwdossiers voor iedereen online raadpleegbaar

De stad Antwerpen heeft, naar eigen zeggen als eerste in Vlaanderen, een digitale tool klaar waar elke burger informatie kan opzoeken rond stedenbouwkundige voorschriften en vergunningen die van toepassing zijn op een bepaald perceel in de stad. Dat moet er enerzijds voor zorgen dat burgers sneller informatie verkrijgen en anderzijds dat de stedelijke administratie meer tijd heeft voor "vervolgvragen" en advies op maat. Het gaat wel alleen om afgesloten dossiers.

De stedelijke administratie krijgt volgens schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA) jaarlijks zowat 80.000 vragen van burgers en bedrijven over welke voorschriften, vergunningen, erfgoedregels of andere regelgeving van toepassing zijn op hun eigen pand of een perceel dat ze willen kopen. Tot 15 procent daarvan zijn eerstelijnsvragen die je zelf zou kunnen beantwoorden door bepaalde documenten te raadplegen, maar nu moet je vaak nog een aanvraag doen om die toegestuurd te krijgen of te mogen inkijken.

In Antwerpen is dat nu gedeeltelijk verleden tijd, dankzij een nieuwe tool op www.antwerpen.be/vergunningen. "Met één muisklik zijn er nu al meer dan 150.000 bouwdossiers raadpleegbaar", zegt De Ridder. "De info wordt per adres ontsloten en is voor iedereen toegankelijk. Het gaat bijvoorbeeld om afgeleverde bouwvergunningen, de erfgoedstatus van een pand, of het in overstromingsgebied ligt en of er bouwovertredingen zijn vastgesteld." Wie nog meer info nodig heeft, kan via de tool ook vraag daartoe indienen.

Het project kostte de stad 'slechts' 150.000 euro en is volgens De Ridder uniek in Vlaanderen. "Antwerpen is graag het lichtend voorbeeld en ook hier kan dat het geval zijn", zegt ze. "Als de Antwerpenaar dit smaakt, zie ik niet in waarom ook andere steden en gemeenten niet vrij snel dit soort tool zouden kunnen uitrollen."

Bron: Belga
 

 

13 augustus 2019