Bouwmeesterscan: zestig gemeenten kandidaat om haalbaarheid betonstop te laten nagaan

Zestig gemeenten hebben zich kandidaat gesteld om een 'bouwmeesterscan' te laten uitvoeren. Daarmee gaan ze na hoe duurzaam hun ruimtegebruik is en in welke mate ze voorbereid zijn op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, de zogeheten betonstop. Dat antwoordde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vandaag in het parlement op een vraag van Lydia Peeters (Open Vld).

Dagelijks verdwijnt er in Vlaanderen zo'n 6 hectare aan open ruimte. Met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) wil de Vlaamse regering die inname vanaf 2025 beperken tot 3 hectare per dag en tegen 2040 tot 0 hectare.

De bouwmeesterscan neemt onder de loep hoe de gemeenten op dit moment omgaan met hun open ruimte en formuleert voorstellen hoe ze er duurzamer mee kunnen omspringen. Zestig gemeenten gingen in op het aanbod. Het gaat vooral om kleinere gemeenten, maar ook enkele steden, zoals Blankenberge, Halle en Ninove, nemen deel. Een stuurgroep moet nu beslissen welke dertig gemeenten dit jaar nog aan bod komen. "Deze 60 aanvragen bewijzen dat de bouwmeesterscan als geroepen komt om mee de omslag naar een duurzamer ruimtegebruik te maken", vindt Bourgeois.

Lydia Peeters is kritischer. "First things first, er moet eerst een juridische basis voor het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen zijn. Pas daarna kunnen we effectief aan de slag gaan om de ruimte-inname te beperken", zegt ze. Ze vindt het ook jammer dat het departement landbouw niet werd betrokken bij de scan.

"De grote lijnen van het witboek zijn bekend", antwoordt Bourgeois. "Gemeenten die hierop intekenen kunnen ook vrij hun beleid bepalen, de scan heeft geen juridische waarde."