Bouwsector lanceert eerste sectoroverschrijdende ethische code

Verschillende partners uit de bouwsector ondertekenden op donderdag 24 september een ethische code. "Bouwen aan Ethiek" is de allereerste sectoroverschrijdende ethische code in Vlaanderen. Bedoeling is een werkklimaat van respect en vertrouwen tot stand te brengen.

"Onze wereld verandert razendsnel", zo stellen de initiatiefnemers vast. "We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan twintig jaar geleden, zowel in de privésfeer als op de werkvloer. Om aan die evolutie tegemoet te komen, was de code nodig. Want ondanks goede bedoelingen loopt er al eens iets fout in de sector; een collega maakt een ongepaste mop, een leidinggevende overrompelt zijn nieuwe werknemer met opdrachten, een misverstand in de communicatie doordat iemand niet vertrouwd is me t een be paalde communicatietool."

De code moet nu dienen als een houvast, als een verzameling van afspraken waaraan iedereen op de vloer zich verbindt, om zo een werkklimaat van openheid, respect en vertrouwen te creëren, waar men respect heeft voor zijn medemens, en waar men partners ziet in plaats van concurrenten. Wegkijken kan niet meer want "Bouwen aan Ethiek" wordt vanaf nu opgenomen in de bestekken van de deelnemende opdrachtgevers. Met de hulp van vertrouwenspersonen en een ethische commissie willen de partners ook werken aan een veilige omgeving.

De ethische code kreeg de naam "Bouwen aan Ethiek" mee, en is tot stand gekomen door een krachtenbundeling van OVIO (Onafhankelijke Vlaamse Infrastructuur Ontwerpers), de Vlaamse sectororganisatie Bouwunie, afvalwaterzuiveraar Aquafin, ORI (sectororganisatie Belgische advies- en ingenieursbureaus), VlaWeBo (koepelorganisatie Vlaamse aannemers van wegenwerken) en VVSG (netwerkorganisatie lokale besturen). De partners kregen hierbij hulp van professor medische filosofie en ethiek Ignaas Devisch (UGent), die al verschillende organisaties, zoals Club Brugge, op weg heeft geholpen naar een ethische code.

In het hoofdstuk "Kernwaarden" lezen we bijvoorbeeld: "We maken geen opmerkingen of stellen geen handelingen die kwetsend of onrechtvaardig zijn voor anderen (racisme, seksisme of discriminatie van anderen om wie ze zijn). We spreken anderen erop aan indien ze dat wel doen en gaan hier actief tegen in." In het hoofdstuk "Integriteit en Openheid": "Integriteit en openheid staan voor de gedachte dat we op een eerlijke en transparante wijze met anderen omgaan. Integriteit betekent dat we op elkaar kunnen vertrouwen, dat mensen handelen naar hun afspraken. Openheid veronderstelt dat we er geen verborgen agenda op nahouden en eerlijk met elkaar in gesprek gaan. Ten slotte veronderstelt openheid de garantie op een veilige omgeving waarin mensen vrij uit kunn en spreken zonder daarop te worden afgerekend."

In het hoofdstuk "Objectieven" wordt onder meer deze regel vastgelegd: "We streven professionalisme na op vlak van kennis en expertise maar ook in onze houding. Nonchalance of een loutere gerichtheid op quick wins horen daar niet bij. We richten ons op langere termijn en streven duurzaamheid en kwaliteit na. Kwaliteit betekent dat we de hoogst haalbare standaarden nastreven en dat we garant staan dat onze studieopdrachten, ontwerpen, werken en realisaties de toets van kwaliteitsborging kunnen doorstaan."

Bron: Belga