Brand in Notre-Damekathedraal volledig geblust - architecten en experts denken na over heropbouw

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil in de Franse hoofdstad een internationale donorconferentie houden over de heropbouw van de Notre-Dame.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil in de Franse hoofdstad een "internationale donorconferentie" houden over de heropbouw van de Notre-Dame, zwaar vernield door een grote brand die maandagavond begon. Dat heeft ze aan France Inter gezegd. Op die conferentie moeten fondsen ingezameld worden, maar moeten ook experts samenkomen. Het Parijse stadsbestuur maakt 50 miljoen euro vrij voor de heropbouw.

In 2014 werd al een fonds opgericht voor het Parijse erfgoed. "Dat zal ook gebruikt worden om geld op te halen bij mecenassen met wie de stad gewoonlijk werkt, en de stad zal een deel van zijn bijdrage gebruiken voor de heropbouw", aldus Hidalgo.

De burgemeester kreeg de vraag of het mogelijk is de schenkingen bijna volledig vrij te stellen van belastingen. Ze zei te denken dat men in die richting moet gaan.

Volgens de vroegere Franse minister van Cultuur, Jack Lang, moet de reconstructie op korte termijn gebeuren. "Niet binnen tien of vijftien jaar, maar binnen de drie jaar", aldus Lang dinsdagochtend voor de kathedraal. "Sinds gisteren hoor ik dat er tien jaar nodig zal zijn, maar dat is een grap! Dit moet op korte termijn gebeuren, zoals we in het verleden gedaan hebben voor uitzonderlijke werven."

Eerder maakten de luxeconcerns Kering, van de familie Pinault, en LVMH, van de familie Arnault, al bekend dat ze respectievelijk 100 en 200 miljoen euro zullen schenken.

De regio Ile-de-France deblokkeert 10 miljoen euro voor de dringende hulp voor de eerste werken aan de kathedraal.

 

De heropbouw van de Notre-Dame in Parijs zal "decennia" in beslag nemen. Dat heeft Eric Fischer, directeur van de Fondation de l'OEuvre Notre-Dame, gezegd in een interview met het Franse persagentschap AFP. De stichting waakt over het patrimonium van de kathedraal van Straatsburg.

Gezien de enorme omvang van de noodzakelijke werken, die betrekking hebben op diverse aspecten zoals het hout- en metaalwerk, de stenen structuur, de dakbedekking en de technische installaties, zullen bijna alle bouwdisciplines ingeschakeld moeten worden, zegt hij. Fischer prijst zich gelukkig dat Frankrijk over een goed netwerk van bedrijven, gaande van bekwame ambachtslieden tot grotere gespecialiseerde firma's, beschikt, "die erg bedreven zijn in het onderhoud en het herstel van het patrimonium". Of en hoe goed de architecten en restauratiefirma's erin zullen slagen om het monumentale gebouw nauwkeurig te reconstrueren, zal afhangen van de hoeveelheid documentatie en kopieën, schat hij.

De brand in de Parijse Notre-Damekathedraal is nu volledig geblust. Dat meldde de Parijse brandweer dinsdag 16 april iets voor 10 uur. Eerder was al gecommuniceerd dat de brand onder controle was, maar dat er hier en daar nog kleine brandhaarden waren.

Brandweerwoordvoerder Gabriel Plus had het over een "intense brand die zich heel snel verspreid heeft over het hele dak, zowat 1.000 vierkante meter".

"De Parijse brandweer wilde dinsdagochtend de twee klokkentorens, de noordelijke en de zuidelijke, vrijwaren, om zeker te zijn dat zij niet geraakt zouden worden", zei Plus. "Dat is het geval. Het gaat er nu om de structuren, en hun bewegingen, in de gaten te houden, en restbrandhaarden te blussen."

Om 8 uur is een vergadering gestart van experts en architecten die moeten nagaan of de structuur van het gebouw nog stabiel genoeg is om de kathedraal binnen te gaan.

Dinsdagochtend waren nog een honderdtal brandweermannen ter plaatse. Die blijven nog de hele dag ontplooid.

Bron: Belga