bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Brusselse wijk Tivoli GreenCity is de duurzaamste ter wereld

Tivoli GreenCity, een wijk in de Brusselse deelgemeente Laken, mag zich de duurzaamste wijk ter wereld noemen. De voorbeeldwijk heeft de hoogste score ooit gehaald op het BREEAM outstanding-certificaat voor wijken. Het is bovendien de eerste wijk in de Benelux die het certificaat behaalt.

BREEAM staat voor "Building Research Establishment Environmental Assessment Method". Het duurzaamheidscertificaat ontstond in het Verenigd Koninkrijk en is wereldwijd uitgegroeid tot de meest courante internationale standaard voor de certificatie van gebouwen. BREEAM streeft naar duurzaamheid met behoud van comfort, veiligheid en gezondheid voor gebruikers van panden.

Binnen die parameters behaalt Tivoli GreenCity nu de hoogste score ooit. De duurzame wijk strekt zich uit over 4,5 hectare in Laken (Molenbeekstraat, de de Wautierstraat, de Tivolistraat en de Claessensstraat) en huisvest greenbizz.brussels, ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, kleinhandel, twee kinderdagverblijven en tal van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten.

Architectenbureau architectesassoc+ ontwierp in samenwerking met Cenergie (dat instond voor het duurzaamheidsconcept) het innoverende kmo-gebouw greenbizz.brussels. Het woonproject werd volledig ontworpen door de tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole) in samenwerking met boydens engineering. Elk gebouw van Tivoli GreenCity heeft een uitgesproken persoonlijkheid, wat de bewoners toelaat om zich met het gebouw te identificeren.

Om zo duurzaam mogelijk te zijn, beschikt Tivoli GreenCity over binnentuinen met inheemse plantensoorten, groengevels, zonnepanelen, een autoloze zone, parkeergarages met ingang aan de buitenkant van de wijk, meer dan 600 fietsstaanplaatsen, en infiltratiebekkens om al het regenwater op te vangen en te hergebruiken.

"We bouwen aan een buurtstad waar alle voorzieningen zich op wandelafstand bevinden. Zo zijn er minder gemotoriseerde verplaatsingen nodig en zorgen we voor meer sociale cohesie. Deze BREEAM-erkenning is voor ons een waardevol signaal dat we op de juiste weg zijn", zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, de initiatiefnemer voor de duurzame wijk.

Bron: Belga

Foto's: citydev.brussels © Marc Detiffe


Afbeeldingen

18 november 2020