Coronavirus - Tijdelijke werkloosheid uit overmacht nodig voor bouwbedrijven (Confederatie Bouw)

De Confederatie Bouw herhaalt haar vraag voor de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht voor alle bedrijven uit de bouwsector die hun activiteit willen stoppen wanneer de opdrachtgever daartoe heeft beslist of wanneer de aannemer de werf schorst omdat hij de veiligheid, het personeel en de bevoorrading niet kan garanderen.

"Die overmacht is de logica zelve voor elk bedrijf dat de deuren sluit om de volksgezondheid te vrijwaren", zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

De Nationale Veiligheidsraad nam dinsdagavond extra maatregelen om het coronavirus de baas te kunnen. Bedrijven zijn vanaf woensdagmiddag verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering. Bedrijven die geen tele werk kunnen organiseren, moeten de "social distancing" strikt respecteren.

Ondernemingen die een afstand van 1,5 meter niet toepassen tussen hun werknemers riskeren in eerste instantie een boete en vervolgens mogelijk een sluiting. "Probleem is dat 'social distancing' niet altijd kan worden toegepast in de bouw omwille van bepaalde werken op de werf en het vervoer van en naar die werf. Ook telewerk is in de sector verre van evident", benadrukt De Mûelenaere.

Gevolg is dat een significant deel van de bouwbedrijven hun deuren moeten sluiten als gevolg van deze verscherpte maatregelen. Daarom vraagt de Confederatie Bouw de federale regering om tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht mogelijk te maken voor alle bouwbedrijven die hun activiteit stopzetten omwille van twee redenen: het bouwbedrijf beslist om de werf te schorsen omdat onder meer veiligheid, mankracht en bevoorrading niet langer gegarandeerd zijn of de opdrachtgever beveelt de schorsing van de werf.

"Bouwbedrijven die nu de deuren sluiten als gevolg van het coronavirus en de daartoe genomen maatregelen, doen dat omdat ze de volksgezondheid niet in het gedrang willen brengen. Het gaat hier duidelijk om overmacht", aldus De Mûelenaere.

Bron: Belga