bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Coronavirus - Twee op de drie bouwbedrijven komen in moeilijkheden

Twee op de drie bouwbedrijven ondervinden sterke hinder door de coronacrisis en de maatregelen. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 820 bouwondernemingen uit heel het land hebben deelgenomen.

"Het wordt voor onze sector steeds minder evident om aan de slag te blijven", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Om te kunnen werken in de bouw moet het werk op kantoor en op de werf zo georganiseerd worden dat de regels rond social distancing gerespecteerd worden. Slechts 15 procent van de bouwbedrijven kan de activiteiten als gevolg van deze regels volledig voortzetten. In 41 pct van de bouwbedrijven wordt de activiteit er volledig door stilgelegd.

Bouwondernemingen zorgen meestal voor vervoer van hun medewerkers van en naar de werf. Ook hier speelt social distancing in het nadeel van de sector. Nagenoeg een kwart van de aannemers geeft aan dat dit vervoer nog steeds kan doorgaan. Zowat 40 procent legt de zaken evenwel helemaal stil omdat aangepast vervoer niet mogelijk is, terwijl 36 procent de activiteiten deels staakt.

Erger nog is het volgens de Confederatie Bouw gesteld met de toegang tot bouwmaterialen. Slechts 8 procent van de bouwbedrijven geeft aan nog voldoende materialen ter beschikking te hebben om verder te kunnen werken. In 33 procent van de bedrijven wordt de activiteit hierdoor volledig stilgelegd en in 59 procent van de bedrijven wordt deze deels aan banden gelegd.

Vooral over de beschikbaarheid van beton worden problemen gerapporteerd. Aan dit gebrek aan bouwmaterialen wil de Confederatie Bouw paal en perk stellen door afspraken te maken met de beroepsfederaties van de handelaars in bouwmaterialen, namelijk de Belgische Bouwmaterialen Producenten (BMP) en FEMA, de Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaren in bouwmaterialen.

"Het is voor elke bouwonderneming om te beslissen of zij aan de slag kan blijven, al dan niet gedeeltelijk, dan wel ze de zaken even stil legt", benadrukt de Mûelenaere. "Ook al is het duidelijk dat het voor bedrijven in onze sector steeds moeilijker te werken valt als gevolg van het coronavirus en de genomen maatregelen."

Bron: Belga

20 maart 2020