bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

De woonenquête: Vlaming blijft verknocht aan vrijstaande woning en gruwt van hoogbouw

De fermette op het platteland geniet nog steeds de voorkeur, zo vatte Knack de woonsurvey bij 3.000 Vlaamse huishoudens van het Vlaams Agentschap Wonen samen. "Het zal knap lastig worden om de Vlamingen te overtuigen slimmer, kleiner en gestapeld te gaan wonen", concludeert het weekblad.

Het Vlaams Agentschap Wonen liet in 2018 een nieuwe woonsurvey uitvoeren. In dat onderzoek werdern 3.000 Vlaamse huishoudens ondervraagd over hun woonsituatie, de betaalbaarheid en kwaliteit daarvan.

Wat blijkt uit de enquête? 35 procent van de Vlamingen wil nog steeds op het platteland wonen, tegenover slechts 13 procent in de stad of 20 procent in het dorpscentrum. Ook de voorkeur voor de vrijstaande woning blijft nog steeds erg groot. 72 procent verkiest open of halfopen bebouwing. Slechts tien procent prefereert een rijwoning en 17 procent een appartement of studio.

Hoogbouw schrikt de Vlaming al helemaal af. De helft van de Vlaamse huishoudens geeft een appartement van tien verdiepingen of meer 0 op een schaal van 10 als antwoord op de vraag hoe graag ze daar zouden willen wonen. Een hoogbouw van 4 tot 9 verdiepingen krijgt van 33 procent van de Vlaamse huishoudens een 0 op 10.

Ongeveer de helft van de Vlamingen zou overwegen om een parkeerruimte of fietsenstalling te delen met de buren, maar slechts een kwart is bereid om een tuin of een deel ervan te delen. Het delen van binnenruimtes ligt nog veel moeilijker. 18 procent zou een wasplaats of berging delen, 9 procent een extra leefruimte of keuken en 3 procent een private leefruimte of keuken waarbij het huishouden zelf geen private leefruimte of keuken meer heeft.

Het onderzoek werd afgerond eind september 2018, de eerste resultaten zullen beschikbaar zijn in de zomer van 2019.

www.wonenvlaanderen.be/onderzoek-en-statistieken/woonsurvey-2018

Bron: Belga Press

25 april 2019