bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

DENC!-STUDIO, B-architecten en Vlaanderen Circulair winnen Belgian Building Award

Op de openingsdag van de Actieweek van de Green Deal Circulair Bouwen werd het plenaire gedeelte in de voormiddag afgerond met de uitreiking van de Belgian Building Awards 2021 in de categorie Circular Building. Ook de Pioneer Award werd uitgereikt.

Mundo-a en kantoor in Loods 23 bekroond in categorie Circular Building

Roos Servaes (Vlaanderen Circulair) krijgt Pioneer Award

De Circular Building Award kende met het nieuwe kantoor door en voor DENC!-STUDIO in Loods 23 en Mundo-a (B-architecten) twee winnaars. Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts Architecten kreeg een eervolle vermelding. De Pioneer Award, die baanbrekend werk beloont in de architectuur- en bouwsector, ging naar Roos Servaes van Vlaanderen Circulair.

De Belgian Building Awards, een organisatie van Batibouw, Redactiebureau Palindroom en de website architectura.be die realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven lauwert, worden normaal uitgereikt op Batibouw zelf, maar die beurs ging door corona niet door. De winnaar in de categorieën Circular Building en Pioneer Award werden daarom vandaag bekendgemaakt tijdens de Actieweek van de Green Deal Circulair Bouwen.

In de categorie Circular Building, nieuw sinds deze editie, gaat de achtkoppige jury in haar beoordeling na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast werden in de ingediende projecten. De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts wordt ook gekeken naar de manier van samenwerking in het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast.

Twee winnaars

De jury besloot in de categorie Circular Building niet één maar twee projecten te lauweren: het nieuwe kantoor dat DENC!-STUDIO voor zichzelf ontwierp in Loods 23 in Gent en Mundo-a van B-architecten in Borgerhout, een passief en fossielvrij kantoorgebouw. “Het ene project betreft een doorgedreven circulaire herbestemming en het andere een mooie circulaire nieuwbouw en die twee bouwvormen laten zich nu eenmaal moeilijk objectief vergelijken. Ook is er zowel bij herbestemming/renovatie als bij nieuwbouw nood is aan meer circulariteit”, motiveerde de jury. Meer info over beide projecten lees je hier en via deze link.

De jury gaf ook een eervolle vermelding aan het circulaire bouwproject Gare Maritime in Brussel, een project van Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts Architecten. Daarover lees je meer in dit artikel.

In totaal haalden in de categorie Circular Building zeven projecten de shortlist. De vier projecten voor dewelke het daarbij bleef, zijn Muziekcentrum, Kortrijk (Dial Architects), Bakstenen reus op lemen voeten, Tienen (AST77 architecten- en ingenieursbureau), Zomerhoek, Zomergem (BAST architects & engineers) en BKO Sint-Jozef, Eeklo (DENC!-STUDIO).

Vlaanderen Circulair levert pionierswerk

De Pioneer Award, die baanbrekend werk met positieve impact voor heel de bouw- en architectuursector beloont, ging naar Roos Servaes van Vlaanderen Circulair, dat met de Green Deal Circulair Bouwen pionierswerk verricht (heeft) op het vlak van circulair bouwen. “Deze award is een erkenning voor ons werk van de afgelopen twee jaren”, reageert zij fier. “Werk waarmee we niet alleen beleidsdoelstellingen willen realiseren, maar ook een maatschappelijke meerwaarde en weerklank biedt.”

Voor de Pioneer Award kon men zich niet kandidaat stellen. Het is de jury zelf die op zoek gaat naar interessante kandidaten en een winnaar.

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit acht architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen/Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw/VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

In totaal werden 22 projecten genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021. De winnaar in de categorie 3-2-1 Façade werd eerder al bekendgemaakt. Op 15 juni volgt de bekendmaking van de winnaars in de laatste categorie, Utility Building. Alle genomineerde projecten kan je bekijken op deze website.

03 juni 2021