bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Drie Belgische projecten op longlist Dezeen Awards 2021 Architecture

OP 9 augustus werd de longlist bekendgemaakt voor de Dezeen Awards 2021 Architecture. Onder de 305 geselecteerde projecten vinden we ook 3 Belgische kanshebbers: De Korenbloem in Kortrijk, het Maritiem Station in Brussel (Gare Maritime) en de spoorbermpromenade in Elsene. Met het project Living In The Woods: WADV house veroverde ons land ook nog een plaats op de longlist voor de Dezeen Awards 2021 Interior.

305 architectuurprojecten zijn nog in de running voor een Dezeen Award in één van deze 12 categorieën: Urban house, Rural house, Housing project, Residential rebirth project, Civic building, Cultural building, Business building, Hospitality building, Rebirth project, Small building, Landscape project. De shortlist wordt in september bekendgemaakt. De winnaars kennen we in november.

De Korenbloem - Studio Jan Vermeulen en Tom Thys architecten - Foto Jeroen VerrechtDe Korenbloem in Kortrijk, een ontwerp van Studio Jan Vermeulen en Tom Thys Architecten, kreeg een plaats op de longlist in de categorie Housing project. De Korenbloem is een innovatieve zorgcampus voor jonge mensen met beginnende dementie en ouderen met een aan een beroerte gerelateerde handicap en somatische symptoomstoornis. Het gebouw combineert dit met aanvullende welzijns- en buurtdiensten. Het project hergebruikt een vervallen historische villa en breidt deze uit met een nieuw gebouw dat een link legt tussen de buurt en een aangelegd park in het midden van een stadsblok, waardoor het toegankelijk is voor gemeenschapsactiviteiten.

 

Gare Maritime - Neutelings Riedijk architects - Foto Tim FisherHet Maritiem Station (Gare Maritime) in Brussel van Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek, Jan de Moffarts architecten, boydens engineering, Ney & Partners en OMGEVING werd geselecteerd in de categorie Rebirth project. Eens het grootste goederenstation van Europa, is het Maritiem Station vandaag een inspirerende plek waar bedrijven, winkels, horecazaken en publieke ruimten elkaar ontmoeten. Eerder sleepte het project ook al de ARC20 Architectuur Award (NL), een Europese Erfgoedprijs en een Belgian Building Award in de wacht.

 

MS-A bureau d'architectes Sprl - Brison photographieDe spoorbermpromenade in Elsene van MSA prijkt op de longlist in de categorie Landscape project. Het project creëert een nieuwe, groene en veilige verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het Flageyplein en het Jourdanplein, wijken van zeer verschillend topografisch niveau. Langs het hele traject is een homogeen gebruik van cortenstaal.

Living In The Woods: WADV house, Basil ArchitectureLiving In The Woods: WADV house van Basil Architecture werd geselecteerd voor de longlist van de Dezeen Award Interior in de categorie House Interior

Basil Architecture transformeerde een voormalig chalet tot een luchtige woning, waarbij het volume van de uitbreiding werd aangepast aan de stand van de bestaande eikenbomen. De constructie is gemaakt van staal en afgewerkt met een zwart geoliede houten bekleding en een goud geanodiseerde gevel. Het behoud van het vakantiegevoel, het zoveel mogelijk openstellen naar de tuin en het creëren van een boeiende ruimtelijkheid door de uitdijende dakvorm in contrast met de beperkte plafondhoogtes van de bestaande delen.

www.dezeen.com/awards

23 augustus 2021