bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Drie Belgische projecten op shortlist World Architecture Festival Awards

Op 9 juli werd de shortlist van de World Architecture Festival Awards bekendgemaakt. Onder de 534 projecten uit 70 landen ook drie Belgische projecten: site Van Oost in Schaarbeek (DDS+), het gevangeniscomplex iinn Haren (EGM architecten + B2Ai) en de passiefschool A la croisée des chemins in Neder-Over-Heembeek (B2Ai).

Site Van Oost - DDS+Site Van Oost en A la croisée des chemins werden beiden genomineerd in de categorie ‘Completed Buildings – Schools’. De gevangeniscomplex in Haren werd genomineerd in de categorie ‘Future Projects – Civic’.

B2Ai, dat vorig jaar een WAF Award won met AZ Zeno (Knokke-Heist) i.s.m. AAPROG+BOECKX, is twee keer genomineerd. Voor DDS+ is het al de derde nominatie op rij, na Rive Gauche (Charleroi) in 2017 en Ilot Sacré (Brussel) in 2018. Het World Architecture Festival vindt dit jaar plaats van 4 tot 6 december in Amsterdam.

A la Croisée des Chemins - B2AiSite Van Oost

Site Van Oost - voor de herinrichting een van de laatste stadskankers van Schaarbeek - maakt integraal deel uit van een groter Duurzaam Gemeentelijk Ontwikkelingsplan voor Schaarbeek. Het gemengde project bestaat uit een Franstalige en een Nederlandstalige school, elk met een kleuter- en lagere schoolafdeling, voor in totaal 900 leerlingen, een sporthal die ook toegankelijk is voor de buurtbewoners, en 11 appartementen. Het project vult de voornamelijk residentiële wijk aan met een gediversifieerd aanbod van openbare diensten en zorgt tegelijk voor een uitbreiding van het huisvestingsaanbod. De schoolgebouwen beantwoorden aan de criteria van passiefbouw.

https://www.dds.plus/nl/projects/site-van-oost

Gevangeniscomplex Haren - EGM architecten + B2AiA la Croisée des Chemins

A la Croisée des Chemins is een stuk natuur pal in het stedelijk weefsel, met een kleuterschool voor 312 leerlingen, een basisschool voor 576 leerlingen, een sporthal en een buitenaanleg die uitnodigt tot ontdekken en verkennen. Bij de bouw zijn de impact op het milieu en de gezondheid zo minimaal mogelijk gehouden. Het project speelt in op de wens van de stad Brussel om een school te ontwerpen die vertrekt van een ‘actieve pedagogie’. In plaats van de klassieke rechthoek op maat van de leerkracht, zijn de klaslokalen L-vormig. Ze liggen als puzzelstukken rond een gemeenschappelijke ruimte. De focus ligt niet op de reproductie van kennis, maar op proactieve groepswerking: kinderen leren meer van elkaar dan van de leerkrachten.

https://b2ai.com/projecten/la-croisee-des-chemins-neder-heembeek/

Gevangeniscomplex Haren

Haren wordt de grootste gevangenis in België en zal in 2022 operationeel zijn. Het complex zal uit acht gebouwen bestaan, waaronder drie mannengevangenissen, twee vrouwengevangenissen, een forensisch psychiatrisch centrum, een jeugdinstelling en een algemeen gebouw. In totaal zullen er 1190 gedetineerden worden ondergebracht. Naast huisvesting voor gedetineerden zal het gevangeniscomplex ruimte bieden aan een rechtbank, een sportcomplex, een arbeidscomplex, bezoekzalen, een kantoor voor het veiligheidskorps en een hospitaal. De totale omvang van het complex bedraagt 106.137,26 m².

https://b2ai.com/projecten/gevangeniscomplex/

www.worldarchitecturefestival.com/2019-shortlist

Afbeeldingen: WAF

 


Afbeeldingen

18 juli 2019