bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

"Eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen" opent in 2022 in Westerlo

Op Kamp C in Westerlo is maandag de meiboom geplant op de houtskeletstructuur van 't Centrum, een nieuwe kantoorgebouw dat volledig wordt opgetrokken volgens het concept van circulair bouwen. Het ontwerp, de materialen en verbindingen zijn erop voorzien om gemakkelijk aangepast, gedemonteerd en hergebruikt te worden.

De plannen voor 't Centrum werden in 2018 voorgesteld door Kamp C, het Antwerps provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. Het drie bouwlagen tellende kantoorgebouw moet een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen, met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen.

Op maandag werd de meiboom geplant op het dak van de afgewerkte houtskeletstructuur. De kolommen, balken en vloerelementen zijn gemaakt van massief meerlagig hout, het zogenoemde 'cross laminated timber'.

"Alle elementen van deze constructie zijn zo met elkaar verbonden dat ze zonder schade weer uit elkaar gehaald kunnen worden. De standaardcomponenten kunnen dus gemakkelijk hergebruikt worden in een volgend leven," zegt projectverantwoordelijke Emiel Ascione van Kamp C. "Ook de funderingen kunnen probleemloos gerecupereerd en hergebruikt worden. Ik merk overigens op dat enkel voor de ondergrondse draagconstructie beton gebruikt is; deze is bovendien volledig cementloos."

't Centrum is een realisatie van Kamp C en een consortium van zeven bedrijven en organisaties. "Het is een schoolvoorbeeld van de manier waarop je als bouwheer kunt inspelen op veranderende ecologische, ruimtelijke en functionele inzichten", stelt voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. "Dit gebouw kan gemakkelijk aan nieuwe behoeften aangepast worden zonder dat daar veel extra energie of nieuwe materialen voor nodig zijn. Het ontwerp, de materialen en de verbindingen zijn er zelfs op voorzien dat het gebouw volledig gedemonteerd kan worden."

De totale bouwprijs bedraagt zowat 3,2 miljoen euro, waarvan Kamp C 1 miljoen euro voor zijn rekening neemt. Over een looptijd van 20 jaar wordt elk jaar ook nog 50.000 euro voorzien voor energie- en onderhoudskosten. In de lente van volgend jaar moet het gebouw klaar zijn. Dan verhuist het personeel van Kamp C naar de nieuwbouw.

Bron: Belga

28 juni 2021