Eerste Festival van de architectuur klokt af op meer dan 15.000 bezoekers

Het eerste Festival van de architectuur werd vorige zondag succesvol afgesloten met een slotfeest in thuisbasis deSingel. Op basis van de eerste inschattingen lokte het festival in totaal meer dan 15.000 bezoekers. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is als organisator van het festival zeer tevreden over het aantal en het verloop van het festival.

Het werd één van de grootste evenementen rond hedendaagse architectuur in Vlaanderen. “Met dit eerste Festival van de architectuur hebben we op een unieke manier aangetoond dat het begrip ‘ruimte’ alle kunstdisciplines samenbrengt”, aldus VAi-directeur Christoph Grafe.

Het is de bedoeling om het festival tweejaarlijks te organiseren. Voor iedere editie zal een andere gaststad worden gekozen. Dit jaar was dat dus Antwerpen, met deSingel Internationale Kunstcampus als epicentrum van het programma. De tiendaagse kalender omvatte tal van voorstellingen, lezingen en activiteiten in het teken van architectuur. Er werd gemikt op zowel een jong als een ouder publiek, op architecten en liefhebbers van architectuur, maar evenzeer op toevallige passanten.

Tijdens het openingsweekend van het Festival van de architectuur gooiden in totaal negentig recent opgeleverde gebouwen en privé-woningen gratis hun deuren open. Kijklustigen werden ter plaatse getrakteerd op rondleidingen, workshops, expo’s of filmvoorstellingen.

De succesformule kreeg dit jaar ook een nieuwe invulling door de openstelling van enkele toonaangevende ontwerpbureaus als Robbrecht en Daem, De Smet Vermeulen of noA architecten. Toppers dit jaar waren onder andere de Leysstraat 7-15 op de Meir in Antwerpen, het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en het Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle. 

Dit jaar viel de Dag van de architectuur ook samen met Open Monumentendag. Niet toevallig, want het onderscheid tussen erfgoed en eigentijdse architectuur is aan het vervagen. Daarom werden in Vlaanderen een twintigtal herbestemde monumenten geselecteerd waar hedendaagse architectuur en monumentaal erfgoed elkaar op een geslaagde manier ontmoeten. Met meer dan 600 bezoekers was Woonzorgcentrum Clarenhof in Hasselt de absolute topper.

Ook opmerkelijk: de Veiling der dromen, waarbij tijdens de slothappening unieke objecten, tekeningen en maquettes van architecten werden geveild, leverde meer dan 8.000 € op. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de bouw van het Centre des femmes in Ouled Merzoug, een nieuw project van BC architects & studies in Marokko.

Bron: Bouwkroniek