Energiehuizen adviseren voortaan alle Vlamingen

De Vlaamse regering keurde vrijdag 29 juni op voorstel van Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) de hervorming van de Energiehuizen goed. Die krijgen voortaan de opdracht om alle burgers te informeren over onder meer energiebesparing en hernieuwbare energie.


De Energiehuizen werden in 2015 in het leven geroepen. Ze stonden vooral in voor de energieleningen, die na de Zesde Staatshervorming gewestelijke in plaats van federale bevoegdheid werden. De energieleningen aan 2 procent zijn er voor Vlamingen die energetische renovaties doen of investeringen in hernieuwbare energie. De sociale doelgroep leent renteloos.

Vorig jaar besloot de regering om de leningen aan 2 procent vanaf 2019 af te bouwen. Vrijdag werd beslist dat de sociale doelgroep voor de leningen aan 0 procent wordt uitgebreid. Voortaan tellen personen ten laste mee om de inkomensgrens te bepalen, waardoor meer mensen in aanmerking komen. Robrecht Bothuyne van CD&V berekende dat nu 47 procent van de Vlaamse gezinnen in de doelgroep zou vallen.

Energiepremies kunnen voortaan ook van zodra ze gestort zijn afgetrokken worden van de lening. Wie buiten de sociale doelgroep valt en niet bij een bank terecht zou kunnen, kan nog steeds lenen aan 2 procent.

De Energiehuizen blijven de leningen aanbieden, maar worden vanaf volgend jaar ook een uniek loket voor energie. Ze zullen alle Vlamingen adviseren bij hun energetische renovaties. Burgers kunnen er onder meer terecht voor energiepremies, renovatieadvies en energiescans.

Tegen betaling kunnen Energiehuizen die dat willen ook adviseren rond onder meer ondersteuning bij groepsaankopen of coördinatie bij een collectieve renovatie. "De Energiehuizen zullen een belangrijke rol spelen als uniek aanspreekpunt voor al uw vragen rond energie", zegt Tommelein.

Bron: Belga