bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Gent wil meer opdrachten toekennen aan jonge, lokale architecten

In Gent start de stadsbouwmeester een zoektocht naar jonge architecten met een lokale binding. Die krijgen sneller toegang tot kleine en middelgrote opdrachten om openbare gebouwen, straten en pleinen innoverend te ontwerpen. In totaal zullen een 20-tal architecten en ontwerpers in aanmerking komen.

De Gentse stadsbouwmeester werkte een procedure uit om beloftevolle architecten met een lokale Gentse binding aan een eerste ontwerpopdracht voor de Stad te helpen. Het gaat daarbij om kleinere ontwerpopgaves, waarin niettemin gezocht wordt naar een innoverende ontwerphouding. De zoektocht naar kandidaat-ontwerpers start nog deze maand.

De selectie gebeurt op basis van eenvoudige en heldere voorwaarden. Zo zal de kandidaat-ontwerper zijn band met Gent moeten motiveren, en toch al enkele opgeleverde projecten moeten kunnen voorleggen. Er zal ook een onderscheid worden gemaakt tussen soorten opdrachten: ontwerp voor sites, gebouwen en interieurs; ontwerp van straten, pleinen en parken; of stedenbouwkundig ontwerpend onderzoek en masterplannen.

Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele: "Gent kiest voor ruimtelijke en architecturale kwaliteit, en dat begint bij de aanstelling van ontwerpers. We starten met de opmaak van een helder, breed en op kwaliteit gerichte procedure voor de aanstelling van ontwerpers, maar willen nu al kansen bieden aan beloftevol ontwerptalent."  

"De nieuwe strategie betekent niet dat jonge niet-Gentse architecten geen kans maken om offertes in te dienen tot 144.000 euro", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). "Maar ze moeten kunnen aantonen dat ze een band en affiniteit hebben met de stad", klinkt het. "Gent is geen stad uit een catalogus."

De kandidaat-ontwerper moet ook enkele opgeleverde projecten kunnen voorleggen. Eens de selectie gemaakt is, zullen kandidaten aangeschreven worden voor concrete opdrachten via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, of via offerteaanvraag. Die kandidatenlijst zal gebruikt worden in afwachting van de algemene aanstellingsleidraad voor ontwerpers voor de stad Gent en haar dichte partners, zoals sogent en Havenbedrijf Gent. Die leidraad zal vermoedelijk in 2021 operationeel zijn.

Beloftevolle lokale ontwerpers kunnen zich tot 5 juli inschrijven.

Meer info op stad.gent/wonen-verbouwen/nieuws-evenementen/stadsbouwmeester

Bron: Belga / Stad Gent

07 juni 2019