bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Gentse architectuurstudenten nemen deel aan 'Olympische spelen van de duurzame bouw'

In Gent bouwen studenten ingenieur-architect een duurzame woning die voor ons land deelneemt aan de negende editie van de 'Solar Decathlon'. De internationale bouwwedstrijd, die ook wel de 'Olympische spelen van de duurzame bouw' wordt genoemd, vindt deze zomer plaats in Hongarije. Het team van de UGent neemt het op tegen twintig teams van over de hele wereld.

De Belgische inzending heet de 'Mobble', een basisstructuur die snel aan andere Mobbles kan worden gekoppeld. Met vijf elementen wordt zo een volledige woning opgetrokken die snel kan worden uitgebreid of ingeperkt. Dat modulaire concept is nuttig wanneer kinderen bijvoorbeeld het huis uit zijn, ouders komen inwonen of partners uit elkaar gaan.

"Het planbureau voorspelt dat er tegen 2050 zowat 500.000 extra woningen nodig zijn voor bijkomende gezinnen, met een nadruk op diversiteit, flexibiliteit en kleine woningen geschikt voor mensen met een zorgbehoefte", argumenteren de studenten.

De Mobbles zijn volgens de ontwerpers geschikt als zorgwoning, noodopvang, klaslokaal en thuiswerkplek, of als nieuwe bouwlaag op een bestaand gebouw ('optopping'). Bovendien kunnen ze ook nuttig zijn om verouderde appartementsgebouwen in mede-eigenaarschap te renoveren. Elk basiselement bestaat uit een vloer, dak en zes kolommen en is opgebouwd uit duurzame en gerecycleerde materialen zoals hout en minerale wol. In de woning wordt een hoogtechnologische sturing voor ventilatie voorzien die ook verwarming, koeling, sanitair warm water en elektriciteit optimaliseert.

De Mobble is bedacht door Gentse masterstudenten van de faculteit Ingenieurswetenschappen- en Architectuur. De studenten werken het paviljoen de komende weken af om het daarna opnieuw op te bouwen in Hongarije.

De Solar Decathlon is een internationale wedstrijd georganiseerd door de Amerikaanse overheid, die budgetten voorziet voor elk team dat op de wedstrijdlocatie een woning kan optrekken binnen de termijn van 2 weken. Op 6 mei wordt de woning in Gent aan de pers voorgesteld.

Bron: Belga

18 april 2019