Groen licht voor ‘The Grand’ in Nieuwpoort

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het licht definitief op groen gezet voor de herbestemming van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’ uit 1924, later gekend als de ‘White Residence’. Het nieuwe project 'The Grand' omvat niet alleen 70 appartementen, maar ook een zwembad met wellnessfaciliteiten, een bar, een brasserie, een aantal handelsruimtes, een ondergrondse parking met plaats voor 115 auto’s en een fietsenbergplaats voor 248 fietsen.

Wie deze zomer een bezoekje brengt aan Nieuwpoort-Bad wordt voor het laatst geconfronteerd met de verloederde aanblik van de voormalige ‘White Residence’, één van de laatste historische kroonjuwelen op de hoek van het Hendrikaplein en de Zeedijk. De Stad Nieuwpoort heeft immers zopas de definitieve omgevingsvergunning verleend voor het project ‘The Grand’.

Ontwikkelaar VDD Project Development werkt samen met het internationaal gerenommeerde architectenbureau David Chipperfield Architects uit Londen om het ooit zo fiere belle époque-gebouw voor zijn 100-jarig jubileum al zijn grandeur terugkrijgen en wordt het de architecturale parel aan de Noordzee. Het project omvat niet alleen 70 appartementen, maar ook een zwembad met wellnessfaciliteiten, een bar, een brasserie, een aantal handelsruimtes, een ondergrondse parking met plaats voor 115 auto’s en een fietsenbergplaats voor 248 fietsen.

“Nu we de vergunning op zak hebben start de volgende fase van het project: de voorbereiding van de werkzaamheden, die een huzarenstukje beloven te worden. We weten al dat we bij de graafwerken voor de parking metersdiepe tunnels en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zullen terugvinden," zegt Johan Vandendriessche, bestuurder VDD Project Development. "Bij de bouwwerken zullen de nog resterende historische elementen van het monument minutieus gerestaureerd worden, zoals bijvoorbeeld de drie gevels met de kenmerkende standbeelden, de bar, de brasserie en de inkomhal. Een bouwhistorische analyse heeft namelijk aangetoond dat de kleurstelling van de muren, plafonds en trappen volledig anders was. De originele kleuren zullen worden hersteld. We brengen ook de belle époque-elementen terug die verdwenen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en de werken die uitgevoerd werden in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zo worden de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras opnieuw opgebouwd. In een hedendaagse architectuur, maar met respect voor het verleden.”

Om het prestigieuze project vorm te geven, doet VDD een beroep op het geprezen Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Dat geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische UNESCO sites, waaronder de renovatie van het ‘Neues Museum’ in Berlijn. Naast David Chipperfield Architects worden ook hp Engineers, gespecialiseerd in duurzame, technische installaties, betrokken bij het project. Net als de ingenieurs van Mouton - specialisten in stabiliteitsstudies - en de gerenommeerde erfgoedarchitecten van het Brusselse Origin.

David Chipperfield: “Het project in Nieuwpoort-Bad vergt een geraffineerde aanpak, met respect voor het originele design. Het ontwerp toont een vernieuwende manier van restauratie en herbestemmen en is het resultaat van een intensief traject met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort. Op basis van een bouwhistorische analyse werd een waardeschaal bepaald van het pand. De historische verdiepingen worden getrouw gerestaureerd en de historische lacunes worden gereconstrueerd op basis van iconografisch materiaal. De nieuwe verdiepingen gebeuren volgens een architecturale herinterpretatie waarbij afleesbaar is dat het om nieuwe toegevingen zijn die harmonieus ingebed zijn in de uitstraling van het monument. Op die manier krijgt Nieuwpoort opnieuw het landmark dat het verdient.”

Bron: Bereal