Grootste cohousingproject van Vlaanderen haalt binnen twee jaar energie 148 meter diep

In Gent hopen 59 gezinnen en een wijkgezondheidscentrum in 2022 hun intrek te nemen in het Bijgaardehof, het grootste cohousingproject van Vlaanderen. "Om alle ruimtes te verwarmen in de winter en koel te houden in de zomer, wordt op dit moment een BEO-veld geïnstalleerd: 52 boringen tot 148 meter diep om energie uit de bodem te halen", meldt het Gentse stadsbestuur.

Cohousing Bijgaardehof komt op de site van de oude Malmarfabriek aan het station Gent-Dampoort. Het BEO-veld (Boorgaten Energie Opslag) is een net van buizen waar water doorheen stroomt, zegt het stadsbestuur. "In de zomer zal het koudere water zorgen voor verkoeling, in de winter zal een warmtepomp per gebouw ervoor zorgen dat het nieuwbouwproject comfortabel verwarmd wordt. Tussen de gebou wen onde rling zal er een optimale energie-uitwisseling zijn."

De Stad Gent moedigt de installatie ervan aan omdat het efficiënt en duurzaam is, en geeft een subsidie van 100.000 euro, de helft van de kosten. "Met dit BEO-veld tonen we dat verwarming van particuliere woningen perfect kan met 100 procent lokale hernieuwbare energie, zoals groene stroom en lokale warmte uit de bodem. Dit project past in de strategie om Gent onafhankelijk te maken van geïmporteerde fossiele brandstoffen zoals gas, stookolie of steenkool", zegt Tine Heyse, de Gentse schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Wonen.

De bewoners hopen binnen twee jaar hun intrek te nemen in het Bijgaardehof. In 2015 had sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, een zoektocht gelanceerd naar geïnteresseerde bewoners en organisaties. Uit de meer dan 70 kandidaturen selecteerde sogent drie cohousinggroepen en het wijkgezondheidscentrum Kapellenberg.

Bron: Belga