Natuurpunt wil Vlaamse steden klimaatrobuust maken met project Wetlands4Cities

Een klimaatrobuuste natuur in en rond de Vlaamse steden, dat is het doel van het nieuwe Wetlands4Cities-project van Natuurpunt. Op vijf verschillende testlocaties zal de organisatie inzetten op de ontwikkeling en versterking van natte natuur als middel tegen droogte, hitte en overstromingen.

Wetlands of waterrijke gebieden zijn bijzonder belangrijke ecosystemen in Europa. Het zijn hotspots van biodiversiteit en bieden tal van kansen om de klimaatverandering aan te pakken: van bescherming tegen overstroming en waterschaarste tot CO2-opslag en groene airco in oververhitte stedelijke gebieden.

"Door extra water te bufferen in wetlands willen we overstromingen, zoals die van voorbije zomer milderen of tegengaan", zegt projectmedewerker Lander Wantens. Daarnaast wil het project het hitte-eilandeffect tegengaan. Omliggende natuurgebieden zijn tijdens hete zomerdagen vaak een pak koeler (tot 6-8 °C verschil). "Door extra water te laten infiltreren in de bodem willen we het sponseffect versterken en de omgeving weerbaarder maken tegen droogte en hitte."

De vijf projectgebieden zijn Meirdam (Dendermonde), Houtzekouter (Aalst), Hobokense polder (Antwerpen), Mechels Broek (Mechelen) en Uitkerkse polder (Blankenberge-Brugge). In de toekomst hoopt Natuurpunt het project uit te breiden in alle Vlaamse provincies.

"We plannen verschillende maatregelen te nemen in de verschillende projectgebieden", zegt Wantens. "Zo willen we in Dendermonde samen met de lokale afdeling en de partners het gebied toegankelijk maken voor de omwonenden en de omgeving weerbaar maken voor wateroverlast door extra water in het gebied te bufferen. In Aalst plannen we om samen met een private eigenaar en de stad overstromingen zoals op 4 juli 2021 te voorkomen door water te bufferen in de beekvallei. In het Mechels Broek willen we het wetland opnieuw verbinden met de Dijle, want nu wordt dit uitsluitend gevoed door regenwater waardoor het gebied in de zomer droog komt te staan. In de Uitkerkse polder nemen we maatregelen om het waterverbruik van Pepsico te compenseren en zo het wetland ten noordwesten van Blankeberge-Brugge te versterken."

Bron: Belga