bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Oproep | Belgisch paviljoen Biennale Architettura 2020

Voor het Belgisch paviljoen op de Biennale Architettura 2020 in Venetië nodigt het Vlaams Architectuurinstituut architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars uit om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen dat inspeelt op de thematiek van het geheugen als ontwerpatelier.

BRAVOURE - Biënnale Venetië 2016 - (c) Filip DujardinHet Vlaams Architectuurinstituut is op zoek naar een project dat op een vernieuwende en onverwachte manier het geheugen als ontwerpatelier in beeld brengt in een tentoonstelling, met het oog op een integrale visie op duurzaamheid. Het project toont daarmee vormen van duurzaamheid die over generaties heen lopen en waarin heden, verleden en toekomst van plekken met elkaar in verbinding staan. Verschillende invalshoeken zijn mogelijk: van adaptive re-use, architectuurgeschiedenis als grondstof en als toegepaste wetenschap, kritische restauratie, weiterbauen en circulair bouwen tot stedenbouw en landschapsontwerp dat gegrond is in de longue durée van plekken. 

Het narratief van het project moet theoretisch en conceptueel sterk onderbouwd en uitgewerkt zijn. Tegelijkertijd moet het bezoekers op een directe manier aanspreken, met een sterke visuele en tastbare installatie in het Belgisch paviljoen. De boodschap van de tentoonstelling moet onmiddellijk leesbaar zijn of ervaren worden, terwijl een diepgaander bezoek aan het paviljoen een vernieuwend verhaal vertelt waarin op een inspirerende manier het vraagstuk van het geheugen als ontwerpatelier wordt onderzocht en getoond.

De oproep richt zich naar multidisciplinaire teams die het vraagstuk in zijn veelzijdigheid benaderen. De gekozen inzending zal bij de uitwerking van het concept nauw worden opgevolgd door het Vlaams Architectuurinstituut.

De beoordelingscommissie die instaat voor de selectie van de laureaten bestaat uit: 

  • Sofie De Caigny (Directeur Vlaams Architectuurinstituut)
  • Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester)
  • Jan Vermassen (Raad van Bestuur Vlaams Architectuurinstituut)
  • Vlad Ionescu (Architectuur en Kunst, Universiteit Hasselt)
  • Hera Van Sande (Artistiek leider Archipel)
  • Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) 
  • Nina Serulus (Consulent Design Vlaams Architectuurinstituut)

Meer info en project indienen

 

04 juli 2019