Orde van Vlaamse Balies naar Grondwettelijk Hof tegen decreet over vergunningen

De Orde van Vlaamse Balies (Advocaat.be), stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het Vlaams decreet van minister Demir dat het moeilijker maakt om een vergunning voor de rechtbank te betwisten. Dat meldt De Standaard.

Wie vandaag een vergunning wil betwisten voor pakweg een appartementsgebouw in de buurt dat het zonlicht wegneemt, moet eerst een administratief beroep indienen bij de provinciale deputatie. Wie daar geen gelijk krijgt, kan de vergunning nog aanvechten bij een rechter van de Raad voor vergunningsbetwistingen.

Door een decreet dat het Vlaamse Parlement dit voorjaar goedkeurde op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, moet u alle mogelijke argumenten al op tafel leggen bij de gemeente of ­deputatie. Bij de Raad voor vergunningsbetwistingen kan geen nieuw argumenten meer ingeroepen worden indien er 'kennelijk verzuimd' is dat al eerder in te ­zetten.

"Deze attentieplicht wil u als burger ervoor afstraffen als u 'kennelijk' zou verzuimen om onwettigheden eerder tijdens de procedure op te werpen als daartoe een nuttig ogenblik was", zegt Advocaat.be.

De regeling is bedoeld om procedureslagen van kwade wil, waarbij telkens weer nieuwe argumenten op tafel worden gelegd, tegen te gaan, maar stuit op veel verzet. ­Enkele milieuorganisaties zijn al naar het Grondwettelijk Hof ­gestapt, omdat ze in het decreet een inperking zien van de rechten van burgers. Nu doet ook advocaat.be dat, omdat het decreet veel onduidelijk laat bestaan, onder meer over wat 'kennelijk verzuim' inhoudt.

"Hiermee ontzegt het decreet mensen in veel geval een correcte toegang tot de rechter. Want als ze een argument tegen een omgevingsvergunning niet eerder op tafel legden tijdens de procedure bij de administraties, kunnen ze dat nieuwe argument mogelijk later niet meer laten beoordelen door een onafhankelijke rechter," zegt Sofie Demeyer, woordvoerder van Advocaat.be. "Dit raakt ons in het hart, want wij verzetten ons tegen drempels die de toegang tot de rechter moeilijker maken. We stappen dus naar het Grondwettelijk Hof - om deze nieuwe regeling te vernietigen."

Bron: Belga Press/De Standaard