bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Pritzker Prijs voor Architectuur gaat naar Indiër Balkrishna Doshi

De gerenommeerde Pritzker Prijs voor Architectuur gaat dit jaar naar de Indiër Balkrishna Doshi. De sterk door Le Corbusier beïnvloede negentigjarige bouwkundige heeft bewezen dat kunst en architectuur de mensheid dienen, klinkt het in de mededeling van de Hyatt Foundation van woensdag. De stichting reikt jaarlijks de met 100.000 dollar gedoteerde prijs uit, die wereldwijd als de belangrijkste onderscheiding voor architecten geldt. Doshi werkte vroeger ook samen met Le Corbusier.

De in Poona geboren Doshi is vooral bekend van een project voor betaalbare woningen in het Indiase Indore. Daar bouwde hij in 1989 het Aranya Low Cost Housing, een wooncomplex waarin vandaag 80.000 mensen leven. De meer dan 6.500 verschillende woningen, van eenvoudige kamers tot ruime appartmen ten, bie den zo plaats aan huurders van verschillende inkomensniveaus.

In Bangalore bouwde Doshi het Indian Institute of Management, een door traditionele labyrinten geïnspireerd onderwijs- en onderzoekscomplex.

Doshi bezit een "diep gevoel van verantwoordelijkheid en het verlangen om bij te dragen aan zijn land en zijn mensen door authentieke architectuur van de hoogste kwaliteit neer te zetten", oordeelde de jury in Chicago. "Doshi heeft altijd ernstige architectuur gecreëerd, die nooit opzichtig is of een volgeling van trends".

Vroegere laureaten van de Pritzker Prijs waren onder anderen Zaha Hadid (Havenhuis in Antwerpen), Rem Koolhaas, Norman Foster en Peter Zumthor. Vorig jaar ging het Spaanse architectentrio Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vilalta uit Catalonië met de bloemen lopen.

Bekijk het werk van Balkrishna Doshi, winnaar Pritzker Prize 2018

Indian Institute of Management, Bangalore IndiaBron: Belga
Foto's: VSF

08 maart 2018